Властта увери, че няма да плащаме по-скъп ток, КЕВР е против бързата либерализация на пазара

Не е възможно разликата от 1,4 млрд. лева да бъде преодоляна изцяло от Фонд "Сигурност на електроенергийната система"?

30.08.2023 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

Няма да има увеличение на цената на тока за битовите потребители до средата на 2024 година. Това увери премиерът Николай Денков.

Като причина за евентуално повишение е сочена готвената либерализация на пазара на електрическата енергия. Тя е заложена в законопроекта за енергетиката, свързан с усвояването на средствата по плана за възстановяване и устойчивост.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на годината при запазване на битовите потребители на регулиран пазарт. Така Националната електрическа компания няма да изпълнява функцията си на обществен доставчик, а цената на елкектроенергията за ЕРП-тата ще се определя от борсовите цени. 

"Искам да уверя всички български граждани, че това няма да се случи. Предвиден е модел на ценообразуване, който ще запази цената на битовите потребители до средата на 2024 година. Ако след това се налага промяна, тя няма да е повече от няколко процента", увери акад. Денков. 

От КЕВР са изчислили, че 1,4 млрд. лева е разликата, която трябва да се покрие от фонд "Сигурност на електроенергийната система", за да няма увеличение на цената на тока за домакинствата. От регулатора още в края на миналата седмица изразиха своите резерви: 

Енергийния регулатор е против бързата либерализация на цените на тока на едро за регулирания пазар. Не е възможно и разликата от 1,4 млрд. лева да бъде преодоляна изцяло от Фонд "Сигурност на електроенергийната система", нито чрез временно запазване на регулирания пазар на дребно в модифициран вариант. 

Според министъра на енергетиката Румен Радев няма причина да се притесняваме за цената на електрическата енергията за бита.

"Все още сме в режим на регулирана цена, която е защитена и е оразмерен целият сектор на енергетиката, така че това да е адекватната цена", заяви той. 

По думите му страната ни е изостанала в напредъка по либерализация на пазара на електроенергия на едро. 

"Най-големите критики, които получаваме от ЕК, са не за това дали подпомагаме битовия потребител, критиката е защо за регулирания пазар на ел. енергия има специално заделени квоти от страна на АЕЦ "Козлодуй", от страна на ВЕЦ-овете", обясни министър Радев.

Исканите промени в закона за енергетиката ще бъдат внесени за разглеждане от народните представители още в първите за дни на септември.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.