Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Д-р Кацаров: Корупцията захранва мафията, МВР е в лошо състояние

"Хапчето на здравната система е да се премахне монополът на Здравната каса", заяви бившият здравен министър

16.08.2023 | 21:03 Редактор: Искра Ангелова

Имахме атентат срещу главния прокурор и изявление на зам.-главния прокурор тогава, че се страхува да не бъде убит от главния прокурор. В този контекст - днешното убийство се вписва по един перфектен начин. Може да е изненада, но няма как да е неочаквано в тази ситуация - кой човек в нашата страната може да се чувства в безопасност, ако самият зам.-главен прокурор не се чувства?. Това попита бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му мафията не си е отивала от нашата държава.

"Важно е да се оправи първоизточникът на проблема. Според мен той е корупцията, тя захранва мафията. В повечето държави мафията се захранва от мръсните пари - наркотици, проституция, хазарт, а при нас водеща е корупцията. Става въпрос за милиарди мръсни пари, които подхранват мафията", допълни д-р Кацаров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че прокуратурата, МВР и КПКОНПИ са в лошо състояние.

"Няма никакви основания, че този процес ще спре днес с това убийство. Напротив, много вероятно е да има следващи и следващи. Ние сме шампион по корупция в ЕС. Реални стъпки към изграждането на правова държава не са направени. Единственият начин, по който гражданите могат да постигнат изграждането на демократична държава с демократични с институции, е да се борят с това всеки ден", категоричен е бившият министър.

Кацаров смята, че моделът на управление на Здравната каса е сгрешен.

"Ние имаме съвет от хора, които не са избрани от никой и не се знае чии интереси представляват. В по-развитите страни управителите на здравноосигурителните фондове са хора със специално образование, които се занимават със здравно застраховане. При нас нито едното, нито другото условие е изпълнено. Управителят се избира от Здравната каса с мандат от 5 години, но няма нито един, който да е изкарал повече от една година", припомни той.

Бившият здравен министър е категоричен, че парите там се разпределят предварително: "Хапчето на здравната система е да се премахне монополът на Здравната каса. Изисква се цялостна промяна в лекарствената политика. Голяма част от хората, които доведоха здравеопазването до това положение, в момента съставляват част от управляващото мнозинство. Те трябва да разкритикуват сами себе си, което няма да се случи."

Гледайте целия разговор във видеото.