Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трайчо Трайков с подробности за бъдещето на Паметника на Съветската армия

Кметът на столичния район "Средец" не очаква битката за столицата да бъде оспорвана

15.08.2023 | 20:33 Редактор: Михаела Кирилова

Кметът на столичния район "Средец" поиска от Столичната община да огради Паметника на Съветската армия и да забрани достъпа до монумента.

"Аз работих единствено в своите институционални правомощия, които не включват премахването. Просто обърнах внимание на Дирекция "Сигурност" на Столичната община, която е издала съгласувателното писмо, че не се спазват условията му. В него изрично се забранява поставянето на палатки и друг вид преместваеми обекти. Оградата е аварийна мярка, която се налага, защото за пореден път констатираме лошо конструктивно състояние на плочите. Напоследък доста тревожни сведения се получават от експерти за състоянието на скулптурните фигури. Тъй като те са кухи, там където свършва бетонът, бронзът е много изтънял. Досегашният областен управител е първият, който се отнася сериозно - г-жа Вяра Тодева", каза кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че Вяра Тодева още днес се е разпоредила за плана за безопасност и здраве. След като този план бъде одобрен, оградата ще бъде поставена. Трайков разказа, че е разбрал за лошото състояние на монумента от управлението на миналия областен управител, който е отказвал да направи обследване, но съдът го е задължил. 

"Неговата гениална идея беше, че след като няма пари за укрепване, ще го даде за ползване на руското посолство. Тази идея естествено не беше реализирана", заяви гостът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Трайков изявлението на областния управител за премахването на монумента до края на годината е било написано странно. Той коментира, че думите били изтълкувани неправилно.

"Има 3 неща, които трябва да се направят. Първо - свалянето на фигурите, второ - експонирането им, третото - какво ще има на това място. Трите не са взаимозависими. Основната идея, за да се иска преместването на това съоръжението, не е, защото му се търси ново по-добро място. Те могат да бъдат преместени където и да е било. От Музея на социалистическото изкуство казват, че не са сигурни, че площадката им е достатъчно голяма", категоричен е Трайков.

Той сподели, че хора с множество идеи са идвали при него с предложения за това какво може да заеме мястото на монумента. Все пак, Трайчо Трайков смята, че е най-добре да се направи конкурс.

Кметът на район "Средец" изрази мнение, че според сегашните данни битката за столицата няма да бъде оспорвана.

По темата за прекратяването на концесията "Росенец", гостът е категоричен, че това е единственият правилен ход, тъй като това е критична държавна инфраструктура и е редно държавата да я управлява сама.

"Винаги има риск за неблагоприятни последици, ако нещо не се направи както трябва. Отнемането на концесията значи, че тя ще се върне към българската държава. Ако тя създаде добра организация и да направи компетентни усилия да го оперира както трябва, защо да се вдигат цените?", коментира той в края на разговора. 

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Александър Атанасов
преди 8 месеца
Нещо да си изградил в тази държава.Най-лесно е да се руши,особено всичко руско.Ако не беше този антагонизъм към всичко руско,сега АЕЦ Белене щеще да призвежда ток който да ни прави по-богати и независими.В Русия вече са ти съставили досие,каза Захарова.Мисли му със кого имаш работа. Сигнализирай за неуместен коментар