Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Журналисти: За политиците е изгодно да отблъскват хората от политиката

Очакванията на Петьо Блъсков и Валерия Велева за предстоящите избори

14.08.2023 | 21:18 Редактор: Михаела Кирилова

В разгара на летните отпуски в политиката и на прага на местните избори - какви са политическите сигнали, които ни изпращат управляващите?

"Жалко е, че сглобката не се срамува, защото едно правителствено управление да го сведеш до една технология не е особено приятно. Засега е стабилна въпреки конфликтите вътре, които с приближаването на изборите ще бъдат все повече и повече", заяви журналистът Валерия Велева в студиото на "Денят ON AIR".

"Всяка сутрин е едно, всяка вечер е друго. Много е коварна тази сглобка. Тя допълнително отблъсква хората от участие в политическия процес и това за тях е изгодно. Колкото по-малко гласуват, толкова по-добре. Това е много неприятно. Има друго по-интересно - защо публиката се държи така? Има огромна разлика между обещания и между ясна политическа платформа на една формация. ГЕРБ тръгнаха по пътя на обезличаване. Другите не знаеш дали са леви, десни и средни. Когато няма ясна стока на политическата сергия, човекът се прибира вкъщи", допълни журналистът Петьо Блъсков.

Според Валерия Велева сглобката е показала, че невъзможното е възможно в българската политика. Тя го определи като безпардонно поведение и тотално потъпкване на техните предизборните обещания.

"На ПП-ДБ поведението е потресаващо. Ще загубят изборите, разбира се. И какво от това? Къде е гневът на техните хора? Няма го този възмущаващ се изригващ гняв за тази измама, която направи "Продължаваме промяната". Няма го това всепоглъщащо недоволство. Няма модел ГЕРБ, има модел ПП. Това ще влезне в учебници по политология - "моделът ПП". Дошъл на политическата сцена, появил се с измама, с потъпкване на Конституцията, влязъл в политиката от задния вход", категорична е Велева.

Петьо Блъсков сподели, че ДПС поддържат една политическа технология, която им носи успех вече 30 години. Той попита защо понякога се обвинява американското посолство. Според него е време то да се намеси наистина.

"С тези думи те обиждат американското посолство. Тези хора ще потурчат България", заяви журналистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Те, че не се обичат, не се обичат, но те не се и уважават. Затова казах, че това е феноменална конструкция, която показва как не трябва да се управлява. Много са слаби актьорите на това управление. Никой не отрича, че тази сглобка е направена под външен диктат. Те не се учат от грешките, които направиха. Същото нехайство и неглижиране за законите на политиката", каза Велева.

Във връзка с местните избори Петьо Блъсков очаква битката за София да бъде много особена и това се дължи на влизането на проф. Вили Лилков. Блъсков е категоричен, че Лилков познава добре проблемите на столицата.

Валерия Велева изрази мнение, че това ще са избори на разломите на политическото пространство.

"ПП и ДБ в момента са заедно и са в интимна връзка, още не са направили развод. За ГЕРБ вкарването на няколко имена не работи в оборот за тях. Те трябва да изразят ясна позиция и да запазят своето влияние в най-големия град. Към тези избори трябва да се подходи стратегически, а не да се решават местни проблеми", разясни тя в края на разговора.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.