Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Михов: Съдебната реформа е забутана в ъгъла, ескалират отношенията ни с РСМ

Възможно е посочени от Анкара хора да заседават в българския парламент, предупреди историкът

02.08.2023 | 21:05 Редактор: Юлиан Христов

"Промяната на мандатите на кметовете е илюзия, която хранят "Продължаваме промяната", че по този начин ще могат да получат служебни победи на местните избори", заяви историкът доц. Милен Михов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му "най-голямата зестра е на ДПС", визирайки възможността хора с двойно гражданство да заемат публични постове.  

"Ако се приеме тази промяна, то това ще доведе до хора с двойно гражданство, посочени от Анкара, да заседават в българския парламент", смята той.

Доц. Михов е на мнение, че съдебната реформа на практика е останала назад в тези промени, "забутана в ъгъла и покрита с голямата опаковка, наречена "Промяна на националния празник".

"По този въпрос ВМРО винаги сме изтъквали тезата, че празниците трябва да са уредени със законодателен акт, в който да са посочени название, регламент, протокол и мястото им в политическия и обществен живот", обясни доц. Михов.

ВМРО се подготвя за местните избори, отбеляза гостът в студиото. Партията има амбиция и самочувствие, че навсякъде разполага с "местни, свестни и известни хора". А дали Карлос Контрера ще бъде кандидат на ВМРО за кмет на София, това ще реши софийската организация на партията, обясни доц. Михов.

Той взе отношение и по темата за Илинденско-Преображенското въстание, което отбелязваме на днешния 2 август.

"По военен потенциал близо 26 хиляди четници се сражават, ръководени от ВМРО, в чиито редове има 48 български офицери, начело с генерал Иван Цончев. То продължава от 2 август до края на септември, началото на октомври и това е въстанието, което превръща съдбата на българите в основен въпрос във взаимоотношенията на Великите сили", припомни доц. Михов част от историческите сбития.

"В историческата парадигма на Скопие съществуват поне два празника Илинден - 2 август 1903 година, началото на Илинденско-Преображенското въстание, и 2 август 1944 г., когато се свиква събрание от югославските комунисти в предварително подбран състав, под охрана на сръбските партизани. Събрание, което в една нощ провъзгласява предварително подготвени решения за създаване на свободна Република Македония в границите на Югославия", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

Според него е очевидно, че управляващите в Скопие дават приоритет на втория празник, който разделя обществото. "Между двата празника няма нито историческа, нито смислова връзка", обясни той.

Според доц. Михов отношенията между България и РСМ в последните две години ескалират и това е по вина на Скопие.

"Виждаме, че тази година в Скопие ескалира езикът на омразата, което премина и в действия на омразата", каза той.

Историкът е на мнение, че управлението в РСМ цели да избегне изпълнение на поетите ангажименти, като по този начин отлага преговорите за членство в ЕС. Това, по думите му, показва разминаването между интересите на гражданите на РСМ и управляващия елит, който няма искрено желание за интеграция в ЕС, "въпреки че се кръсти в европейска принадлежност".

Гледайте целия разговор във видеото.