Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Георги Ганев, ПП-ДБ: Изведнъж Румен Радев остана и без хляба, и без ножа

"Няма опасност от дупка в бюджета", каза депутатът

31.07.2023 | 20:40 Редактор: Искра Ангелова

В цяла България се провеждат митинги и шествия в подкрепа на момичето с 400 шева и счупен нос - жертва на Георги Георгиев от Стара Загора.

"Трудно днес може да се говори по друга тема в България, въпреки че искам да почета паметта на г-н Иван Нейков, който внезапно и трагично ни напусна. Но това, което се случва в цялата страна, е, че българската правосъдна система трябва да си промени стандарта, защото българското общество вече не е готово да понася подобни настъпления на насилие, каквото имаме в този случай. Българските правосъдни стандарти трябва да се променят, а именно към малко по-строго третиране на възможността някой насилник да направи това, което се случи в Стара Загора", каза депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му Бюджет 2023 не е раздут.

"Странното беше, че това, което се случи в бюджетна комисия, беше свиване на приходните мерки. Никой не предлагаше кой знае колко огромни увеличения на разходи, въпреки че имаше такива искания, но те бяха включени сравнително органично, без каквото и да било съвършенство в проекта на бюджет", допълни Ганев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че не може да има увеличение на заплатите на всички протестиращи.

"В НСИ, в Агенцията за социално подпомагане не получиха увеличение, да се надяваме, че това ще може да стане с нормалния бюджет за 2024 година. Но тези увеличени заплати вече са заложени и е нормално да се изпълняват. За увеличенията, при положение, че парите по ПВУ дойдат, всички баланси на бюджета са разчетени в 3-процентния дефицит, така че тези увеличени заплати ще дойдат по линия на увеличени приходи от преки и косвени данъци", поясни народният представител.

Ганев разкри, че събираемостта на данъците върви много по-добре от очакваното.

"Няма опасност от дупка в бюджета, има заложени резерви да се реагира. Изискването за 3-процентен дефицит не е изискване за Еврозоната, а е в българския закон за публичните финанси. Никой няма никакви съмнения при какъв курс ще стане превалутирането, няма някой, който да спекулира с този курс. Дали ще има инфлация, която ще се дължи на еврото - отговорът на този въпрос е "Не". Страхът с инфлацията е насаждан изкуствено", категоричен е гостът.

Според депутата от ПП-ДБ е необходима кампания за това какво може да очакват българските граждани от Еврозоната и за паралелното съществуване на цените.

"Това правителство свърши няколко доста важни работи, една от които беше този бюджет. То трябва да работи по следващия бюджет незабавно. Има работа по прекратяване на това, което ние винаги сме смятали за порочно - пътищата. Говорим и за строеж, и за основните ремонти. Новите поръчки трябва да бъдат направени по правилния начин и да бъдат спечелени от най-добрите, които ще дадат максимум качество при минимум възможна цена", добави Георги Ганев.

Той смята, че казусът са националния ни празник е "истински добър въпрос" за референдум.

"Ще е фрапантно, ако президентът ни похвали за нещо. Хич не ни харесва. Всичко беше в него - и ножът, и хлябът, но изведнъж остана и без двете. Заради това не му харесва. Поне от 2 месеца насам не третирам президента като сериозен политически говорител, не смятам, че неговите тези са истински сериозни, като изключим някои неща - взе правилно отношение по случая в Стара Загора", каза още депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 8 месеца
присмял се хърбел на щърбел Сигнализирай за неуместен коментар