Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Дипломат: Част от юристите вместо да се придържат към професията си, се поддават на политическо влияние

"Иска ми тези хора, които взимат решения, да бъдат по-образовани", каза Стефан Стоянов

28.07.2023 | 21:34 Редактор: Михаела Кирилова

Нося учебник във връзка със спора за 24 май. Политиците могат да се разберат за всичко и това би било добре, ако нещата се приемаха с консенсус. На мен ми се иска тези хора, които взимат решения, да бъдат по-образовани. Искам да споделя някои факти от моето битие като посланик на България в Атина. При мен дойде един грък, който ме помоли да направим нещо за тях, след като те ни помагат за ЕС. Помоли ме да започнем да празнуваме "Кирил и Методий. Ако отворим гръцките учебници, които се издават от МОН, можем да видим, че пише, че Кирил и Методий отиват да разпространяват византийското християнство. Този учебник е за 11-и клас. Ако отидете в Гърция - има много църкви които се казват "Св. св. Кирил и Методий".

Това каза дипломатът Стефан Стоянов в студиото на "Денят ON AIR".

Той изрази мнение, че сегашните конституционни промени са породени от политически събития, а не от загриженост.

"Аз имах високата чест да бъде в 7-ото Велико народно събрание, където сме обсъждали подробно текстовете от тази Конституция. Тази Конституция е изначално рожба на Съюза на демократични сили. Тези хора, които бяха против нея, бяха против в много късен етап. Преди това те говориха много ласкави неща за тази Конституция", категоричен е Стоянов.

Сегашните промени не са породени от някаква загриженост, а с текущи политически събития, което е вредно за една Конституция. Колкото и глупави политици да имаме, трябва да намерим начин да се справяме. Човек може да бъде продажен в два видя. Единият е, когато ви дават директно пари, а другият е, когато хората се продават за слава", коментира той.

"Служебното правителство на времето го обсъждахме много. То има редица предимства пред други системи. Най-малкото президентът на Република България по конституция има авторитет. Тази институция е направен така, че да може таз фигура да седи на заден план, за да може в извънредни ситуации президентът да излезе на сцената", добави Стоянов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Дипломатът сподели, че според него част от юристите се поддават на политически влияния: "Политиката е едно нещо, правото е друго. Аз забелязах един много голям проблем, който се прояви още във Великото народно събрание. Използваха юристи, които имаха политически становища. Част от нашите юристи вместо да се придържат към професионалната етика, те се поддават на политически влияния". 

"Аз съм привърженик на двукамерната система. Тъй като ние имаме еднокамерен парламент, се нуждаем от стабилизиращи фактори. При нас е са само два и това е президентът и Конституционният съд. Трябва много внимателно да се гледа, когато се пипа в тези две области. Конституцията изначално е политически проект и конституционалистите трябва да се намесват, когато вече е създадена една конституция", завърши Стефан Стоянов.

Гледайте целия разговор във видеото.