Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зафиров, БСП: Демонстративно от ПП- ДБ показаха кой ръководи българската политика

"Управляващите не се научиха, че трябва да слушат народа", коментира депутатът

26.07.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Кирилова

"Не мина без скандали приемането на дневния ред и разместването на точки. По време на гласуването беше направена брутална демонстрация. Ние просто пожелахме да изтеглим максимално напред гласуването. За изненада, след почивката гласуваха от ПП-ДБ по начина, по който им беше казано, а именно точката за подуправителите да е преди тази за бюджета. Това беше демонстративно, за да се покаже кой определя и ръководи българската политика. В тази ситуация ДПС си наложиха волята и ПП-ДБ изпаднаха в позицията на подсмърчащия партньор, който се чуди как да обясни поведението си. По-важно е, че по време на гласуването ПП-ДБ отстъпват от ангажименти, които са поемали преди", заяви депутатът от БСП Атанас Зафиров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му най-скъпото е преизчислението на пенсиите, но това е един от най-важните въпросите. Много несправедливо се калкулират някои пенсии. Нашето предложение щеше да докара справедливост и щеше да струва 1 млрд. и 100 млн. лв.", каза още гостът.

"Не смятам, че България ще бъде приета в европейския валутен механизъм. Най-вероятно няма да отговорим на условието за процент на инфлацията. Абсурдно е да се прави компромис с битието на хората в името на някаква непостижима цел. Самата Еврокомисия даде становище, че тази бюджетна дисциплина невинаги е най-успешната политика. Нито едно от нашите разумни предложения не беше прието. Като гледах как протече заседанието днес, едва ли утре ще протече добре. Виждате колко силни са противоречията, за първи път стигнахме дотам финансовият министър да се откаже от собствения си бюджет", коментира Зафиров.

"Губи се ценно парламентарно време. Аз се опасявам, ако бюджетът не пристигне в приходната си част, ще бъде поставен под силен риск. Всичко можеше да бъде решено с една по-разумна бюджетна политика", добави социалистът в ефира на Bulgaria ON AIR.

За случилото се вчера в бюджетна комисия, Атанас Зафиров каза:

"Нека управляващите да дадат отговор, те се уплашиха от народното недоволство. Днес се срещнахме с представителите на синдиката на спешните медиците и е унизително шофьори да започват с 800 лв. заплата. Утре с интерес ще наблюдавам предложенията. Това са едни недомислици, защото за сектор "Сигурност" има средства за увеличение на заплатите на ДАНС и МВР, а са пропуснали ДАТО. Интересна е аргументацията: Увеличаваме заплатите на МВР и ДАНС, защото те се борят с мигрантите. Да, те са на предна линия там, но ДАТО също е в тази битка".

"Казват, че бюджетът не е отрязал никакви социални придобивки. Добре, но проблемът е, че не ги и увеличава. Те остават същите от миналата година, а инфлацията расте. Когато няма принципен подход, винаги се рискува голяма част от обществото на остане недоволно. Управляващите не се научиха, че трябва да слушат народа", категоричен е Зафиров.

В края на разговора той  изрази мнение по темата за смяната на националния ни празник:

"Има ли разумно мислещ човек, който да постави под съмнение този въпрос? Тази гръмка реформа накрая опря до националния ни празник. Обяснявах как всичко ще бъде концентрирано в съдебната реформа и в крайна сметка се състоя за разделянето на ВСС. Една част от нещата, които предлагат, не са в компетенциите на това НС и показват юридическа неграмотност. Ние няма да участваме в разговор, който поставя на дневен ред смяната на националния ни празник. Това е национално предателство".

Гледайте целия разговор във видеото.