Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Зафиров за списъка в "Миротворец": Настояваме за засилване на дипломатическия натиск над Украйна

На този етап няма никаква пряка заплаха за живота и здравето на българските граждани в списъка, заяви депутатът от БСП

20.07.2023 | 20:20 Редактор: Тодор Петров

Председателят на парламентарната група на БСП Атанас Зафиров заяви в предаването "Денят ON AIR", че шефовете на службите у нас са споделили на закрито заседание информацията, която имат по случая със списъка с "врагове" на Украйна, публикуван в украинския сайт "Миротворец".  

"На този етап няма никаква пряка заплаха за живота и здравето на българските граждани, които фигурират в този списък. Прави се допълнителна оценка на риска от заплаха. Ще бъдат взети мерки, ако бъде установена такава. Списъкът е доста голям, 77 български граждани са идентифицирани на този етап. Не бива да се подценява значимостта на този сайт, фигурира от доста години и е във фокуса на вниманието на ООН, ЕК, Г-7... Част от личните данни са събирани по хакерски начин", заяви депутатът от БСП.

По думите му е притеснително, че толкова дълго време фигуриращите в списъка известни български политици и общественици не са информирани, че са в него.

"Ще настояваме за засилване на дипломатическия натиск и тези български граждани да бъдат премахнати от сайта. Позицията на украинското посолство е в някаква степен цинична, защото се казва, че украинската държава едва ли не няма общо с този сайт. Информация от този сайт е ползвана в съдебни дела в Украйна. Ясно е кои са фактическите лица зад сайта, но не е изяснено кой плаща", посочи още Зафиров пред Bulgaria ON AIR.

Той не смята, че това са списъци за отстраняване на хора. Според него обаче, до този момент действията на държавата ни са неадекватни.

"Службите са изпълнили своята задача, но държавата трябва да се намеси като държава. Политическото ръководство на държавата е на ход. Заплахата от радикални елементи, които се влияят от подобен тип писания винаги стои на дневен ред. ПГ на БСП категорично застава зад г-н Вигенин и зад всички български граждани, които фигурират в този сайт", подчерта Зафиров.

Гостът припомни, че от БСП искат Народното събрание да бъде органът, който да е наясно какво даряваме на Украйна като въоръжение.

"Нищо от това, което сме дарили тази година, няма да бъде компенсирано по линия на Европейския фонд за мир и солидарност. Нула. За миналата година евентуално ще получим компенсация в размер на 52-53%. Убеждаваха ни, че това не е политически ход, а част от процеса по превъоръжаване на Българската армия - били са абсолютно празни приказки", изтъкна Зафиров.

Гледайте целия разговор във видеото. 


1
0 rate up comment rate down comment 2
НАТО ВЪТРЕ
преди 9 месеца
МИЛИ КОМУНИСТИ ИДЕ ВИ КРАЯ . *** *** КОМУНАРСКА Сигнализирай за неуместен коментар