Украинският посланик увери Мария Габриел: "Миротворец" не е свързан с работата на държавата

Олеся Илашчук обясни казуса със заплашителния списък

20.07.2023 | 20:10 Редактор: Михаела Кирилова
Украинският посланик увери Мария Габриел:

"Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел проведе телефонен разговор с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук по повод интернет портала "Миротворец" и свързаните с него публикации в информационното пространство", съобщиха от Министерството на външните работи.

"Достъпната за обществото информация закономерно поражда както обществен, така и институционален интерес", коментират от МВР и посочват, че недоумение и безпокойство будят сведенията за включването на български граждани в бази данни с лица, обозначени като врагове на Украйна. 

Казусът с въпросната категоризация, както и произтичащите от нея съображения и хипотези, стоят на вниманието на Министерството на външните работи в качеството му не само на външнополитическо ведомство, но и на елемент от цялостната система на държавността, отбелязват от външното ни министерство.

Посланик Олеся Илашчук увери министър Габриел, че осъзнава важността на въпроса и заяви, че "дейността на обществената организация "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава". 

Тя поясни, че "Миротворец" е неправителствена организация и уебсайтът ѝ е изцяло информативен. По време на разговора бе договорено този казус да бъде разрешен между компетентните органи на двете страни, а министър Габриел и посланик Илашчук се обединиха около необходимостта да поддържат тясна координация, информират от МВнР.

Снимка: БГНЕС
 


2
1 rate up comment rate down comment 2
XXX
преди 9 месеца
Олеся Илашчук може да научи на политика тази гарга Мария Гаргамел! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Анонимен
преди 9 месеца
И украинската държава няма нищо против НПО да изготвя списъци с "хора за ликвидиране"?Това се счита за нормална дейност на НПО? Сигнализирай за неуместен коментар