Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Димитров: Няма обедняла държава след влизане в Еврозоната

1 януари 2025 г. е реалистична дата за въвеждане на еврото, заяви бившият председател на Сметната палата

13.07.2023 | 20:22 Редактор: Елеонора Танева

Управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че е постижимо България да влезе в Еврозоната на 1 януари 2025 г. 

"Това е реалистична дата, трябва да спазим изискванията, свързани с влизането в Еврозоната. Това е посилна задача, въпрос е на политическа и институционална воля. Сега я има, категорично. Това ни приобщава към страните членки на ЕС с важни икономически, социални и дори военни последици", заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на "Денят ON AIR". 

Той определи като популистки твърденията, че страната ни ще обеднее и само ще загуби от въвеждането на еврото.  

"Не знам нито едно държава, която да се е присъединила към Еврозоната и да е обедняла, развиват се много добре икономически. Това е търсене на алиби, за да може България да бъде отклонена геополитически от пътя, по който е поела", убеден е проф. Димитров.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, БНБ професионално е готова за тази крачка, също така и законодателно нещата се придвижват. Той се надява Димитър Радев да получи нов мандат като управител на Централната банка. Гостът го определи като "професионалист до мозъка на костите, със сериозно влияние в международните финансови институции".

Като най-добър кандидат за управител на Сметната палата проф. Димитров посочи Димитър Главчев.

"Той е авторитетна фигура в професионално отношение, успешен политик, уравновесен, принципен човек, ще бъде едно успешно ръководство, ако бъде избран", мотивира се бившият председател на Сметната палата.

Гостът посочи и основния проблем, свързан с одитите на Сметната палата - в тях се гледат само нарушенията, но не и целесъобразността на разходване на средствата.

"Въпросът е в самата политика на разходите по бюджета, не всички разходи са достатъчно разумни. За съжаление, не се обръща достатъчно внимание в докладите, в тях се търси скандалното, не се виждат големите неща - какво се постига с публичните разходи, каква е ефективността им", каза проф. Димитров.

Той призова и за по-голям контрол на разходването на държавните субсидии от страна на политическите партии.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
клубът на богатите
преди 9 месеца
То и в ЕС влезнахме за да забогатеем, но забогатяха само НЯКОИ! При тази корупция и липса на правосъдие, направо ще запълним нечии офшорни сметки! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Диана
преди 9 месеца
Няма обедняла държава в която няма нещо подобно на БСП, или недай си боже, самото БСП...Колко още време ви трябва да гледате изтормозеният ни народ и да го лъжете, моля?!... Сигнализирай за неуместен коментар