Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Експерт: В НСО са били уведомени за визитата на Зеленски много преди гражданите

"Понякога се прави контролирано изпускане на информация", каза доц. Милен Иванов

06.07.2023 | 21:07 Редактор: Искра Ангелова

Украинският президент впрегна службите ни, как се справиха?

"Всяко едно посещение на държавен глава се организира трудно като мащаб на организация, особено когато около държавния глава има опасност от заплахи. Най-вероятно той има такива заплахи, но в нашите служби са професионалисти, те не организират първо посещение на държавен глава", каза експертът по национална сигурност доц. Милен Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му НСО е била уведомена доста преди гражданите да научат.

"Постепенно са ангажирани всички останали елементи от системата за сигурност. Понякога се прави контролирано изпускане на информация, за да се провери реакцията. Службите ни се справиха отлично, обектът е жив и здрав, проведе си необходимите срещи", допълни доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той разкри, че понякога президентите имат някои лични претенции: "В случая със Зеленски - той се намира в състояние на война, рисковете са много по-големи при него. Но това е рутинен процес като за служба на НСО."

А служителите в МВР са в протестна готовност, тъй като финансовият министър Асен Василев ги отряза за по-високи заплати.

"Заплатата е важен мотивиращ фактор за всеки един служител. Всеки един, който сключва договор в държавна служба, дори и в частния бизнес, той разчита на определени приходи, които да гарантират социалния му минимум. Няма пряка връзка между високата заплата и съвестното изпълнение на задълженията, но като цяло държавният служител, особено тези, които са свързани със сигурността, трябва да са добре платени", аргументира се доц. Милен Иванов.

Експертът е на мнение, че МВР изпитва недостиг на кадри от доста време.

"Къде е страхът от служебното правителство в това, че това служебно правителство мога да назначава и уволнява държавни служители. Ако бъде премахната възможността министър да назначава държавни служители, служебното правителство само ще движи процесите", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.