Пожарникари и полицаи: Животът поскъпва, нямаме право на втора работа

Стартовата заплата в системата е 1300 лева

06.07.2023 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Пожарникарите и полицаите от Хасково излязоха на протест. Основното искане на работещите в системата на МВР е 10% увеличение на заплатите, каквото обаче не е предвидено в новия бюджет.

Рано тази сутрин пожарникарите от Хасково излязоха на символичен протест пред сградата на Районната служба. Недоволните искат увеличение на заплатите.

"Напомняме, че през 2020 година бяха вдигнати заплатите на 34 държавни институции с 40%, докато МВР беше пропуснато. Миналата година с цената на много протести, нашата заплата беше вдигната с 20% и тази година, въпреки нарастващата инфлация, ние не получихме никакво друго увеличение, а желаем 10%, за да настигнем останалите институции", каза членът на Синдикалната организация на служителите на МВР Весеслин Бекяров.

Стартовата заплата в системата е 1300 лева.

"Служителите са демотивирани. Сами виждате колко поскъпна животът, стана изключително трудно да се справяме с разходите си, инфлацията расте, а тя реално е много повече от 10%, които ние искаме. Искаме нормален и разумен начин на живот, тъй като напомням, че пожарникарите са ограничени, ние нямаме право на втора работа, ние разчитаме изцяло на тази си професия", допълни Бекяров.

Огнеборците настояват още за средства за подобряване на материалната база и за ново работно облекло.

"Лични предпазни средства нови да имаме, щото каската е само адекватно, всичко друго е изхвърлено отнякъде и е дошло при нас", сподели пожарникарят Асен Сапунджиев.

Регионалната Дирекция по пожарна безопасност в Хасково е една от най-натоварените в страната заради многото горски пожари през лятото. На смяна са по 12 служители, което е крайно недостатъчно.

Точно в 12 часа на обяд на протест пред сградата на РУ в областния град излязоха и полицаите. Владимир Дасаклов е с 27 години стаж, а заплатата му е под 1500 лева

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС