МВР vs Асен Василев: Има ли пари за по-високи заплати? Униформените заплашват с голям протест

Те искат повече средства за сектор "Сигурност"

04.07.2023 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Започнаха символични протести на служителите в МВР в цялата страна. Основното им искане е за увеличение на заплатите с 10% и повече средства за сектор "Сигурност". Според синдикатите в МВР по-високите възнаграждения ще струват на бюджета близо 100 милиона лева. А според министърa на финансите Асен Василев исканото увеличение няма как да бъде изпълнено.

Исканията на пожарникарите са за 10% повишаване на заплатите и предоставяне на нови униформи и техника.

"Считаме, че увеличението на доходите ни минимум с 10% е належащо, предвид инфлацията, миграционния натиск, войната - всичко това оказва влияние върху мотивацията. Другият проблем е с униформеното облекло, материално техническо осигуряване. МВР изостава в тази посока", каза инспектор Мавроди Мавродиев от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Служителите на МВР в Бургаска област заявяват, че при тях е най-натоварено заради големия миграционен натиск и струпването на криминалния контингент през летния сезон по морето. На протест излязоха и пожарникарите от Айтос.

"Може би за последните 2-3 години се е увеличила с 30-40% натовареността, най-вече при нас в Бургаска област, да не кажа в Бургас като цяло", поясни Жеков.

Според министъра на финансите Асен Василев в новия бюджет пари, които да се влеят в МВР - няма.

"Бюджетът е на 3% дефицит при приходи, които са вдигнати с 4,5 млрд., спрямо предвиденото от служебния кабинет и разходи, които са намалени с над 3 млрд., спрямо предвиденото от служебния кабинет", поясни Василев.

Синдикалната федерация на МВР заплашва, че ако не бъдат удовлетворени техните искания, ще се проведе национален протест между двете четения за Закона за държавния бюджет.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС