България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

МВР: Приказките, че няма пари в държавата са заради Василев и влизането ни в Еврозоната

"Стартовата заплата на един полицай е около 1300 лв.", каза Илия Хрисимов

04.07.2023 | 07:50 Редактор: Искра Ангелова

Полицаите излизат на протест заради недоволство за отделените пари в бюджета. Служителите на МВР обявиха протестни действия по места на 4 и 6 юли 2023 г., без прекъсване изпълнението на служебните задължения.

"Гледахме становището на министър Василев. Всички тези приказки, че няма пари в държавата, са благодарение на това, че г-н Василев държи да натисне инфлацията изкуствено надолу, да се вкара дефицитът в 3%, за да може да покрие критерия за влизане в Еврозоната. Защо трябва да се прави това, за сметка на доходите на хората? Пари има, просто трябва да бъдат по-внимателно разпределени", каза Илия Хрисимов от Синдиката на служителите на МВР в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че предупредителните стачки ще бъдат по места.

"Депутатите трябва да намерят резерви в бюджета и така да го структурират, че да задоволяват не само нашите искания. Стартовата заплата на един полицай е около 1300 лв. За миналата година загинаха 7 служители на МВР, това го казвам с голямо уважение и съчувствие към близките, не искаме да го използваме това нещо, но в крайна сметка българското общество и управляващите трябва да разберат, че служителят на МВР ежедневно рискува живота си", допълни Хрисимов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те искат и реформа в системата.

"Нека видим какво ще се случи в парламента и тогава пак ще говорим за нашите действия. Имаме уверението на новия министър, че ще започнат новите работни групи, за да решим проблема с новите униформи. Служителите имат нужда от оборудване, автомобили. Над 10 години само това си говорим. Липсата на устойчивост в управлението на държавата оказва влияние и при нас. Реформата в МВР не е работа на парче, трябва да се направи задълбочено изследване", поясни той.

"Опитаха да се премахнат полицейски участък в малко градче, основният довод е, че там не са се случвали престъпления, добре, ама то престъпления не се случват, защото служителите си вършат добре работата. Превенцията е основната част от Министерството на вътрешните работа", категоричен е Илия Хрисимов.

Гледайте целия разговор във видеото.