Един месец управление. Денков: Заплатите на МВР няма да бъдат увеличавани

Премиерът отговори на въпроси на граждани на страницата на Министерски съвет

06.07.2023 | 14:09 Редактор: Михаела Димитрова

Заплатите на служителите на МВР няма да бъдат увеличавани. Това съобщи премиерът Николай Денков по време на отчета си за първия месец от управлението. По-високи възнаграждения ще има в общинските администрации. Обсъждат се промени и в данъчната система.

Месец след заемането на премиерския пост, акад. Николай Денков отговори на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Facebook. За пореден път потвърди, че от 1 януари 2024 година се очаква минималната заплата да бъде повишена.

Министър-председателят припомни, че възнагражденията на служителите на МВР са били увеличени с 20% миналата година и сега средствата са насочени на други места. Предвижда се повишение с 10%, в системите, които не са получили увеличение и с 15% в общинските администрации.

"Няма нужда хората "да стоят пред прозорците" и да протестират. Не е това начинът да се търси справедливо разпределение на бюджета. Трябва общностите да говорят с министрите, а те са тези, които представят техните искания", коментира премиерът.

Парите за образование тази година са увеличени с 1 млрд. лева, а за да бъде то подобрено, трябва учителите да са мотивирани. А фокусът на правителството е да се изсветли сивата икономика с успешни практики от съседни държави.

"Предложение в бюджета да се въведе принципът, ако не се издаде касова бележка, да не платите в заведение. Ще бъде подписан и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката. В областта на диверсификацията на газа има съществен напредък", добави министър-председателят.

Денков гарантира, че Черно море е чисто. "Всеки ден получавам справка от взетите проби. Това се прави координирано с Румъния. Следят се теченията. Вероятността тези замърсявания да дойдат до нашите брегове е нищожна. Смятам, че има кампания отвън, която цели да се провали летния сезон в България и Румъния", каза той.

Премиерът също така обяви, че по три от магистралите "Хемус", "Европа" и "Струма" се работи, а за автомагистрала "Черно море" се прави проектиране. Приоритет е засилването на контрола, ремонтът на проблемните участъци и промените в шофьорските курсове.

Той коментира, че е редно да има референдуми, където те са законово обосновани, а ползите от влизането на страната ни в Еврозоната ще са големи. Промени в законите пък ще помогнат за присъединяването ни към Шенген, което от своя страна ще ни превърне в по-безопасно място за Европа. За Закона за лустрацията Денков отговори така:

"Не е нормално децата да отговарят за това, какво са правили техните дядовци и прадядовци. Аз също не зная какво е правил моят дядо. Ние трябва да гледаме какво иска да направи даден кандидат за кмет, дали има ясен план, дали има съответните компетенции".

Демографията е един от големите въпроси, които стоят пред новото правителство. В борбата с проблемите, то ще се води от препоръките на ЕК, които ще излязат през септември.

Вижте повече в репортажа Благовест Илиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR