Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш шеф на НСО: Службите не са политическа бухалка, агент може да излъже полиграфа

"Службите трябва да бъдат избирани от Народното събрание с мандат", каза Тодор Коджейков

30.06.2023 | 20:00 Редактор: Искра Ангелова

Новата власт ще реформира службите и ще ги прочиства от руско влияние - какво да очакваме?

"Заявката е много силна, но зад всяка една такава заявка трябва да седят и професионалисти, които да разбират материята и да могат да изпълнят по същество професионалното отношение в самата национална сигурност. Трябва да са хора, които със своята компетенция, да направят така, че да има реформи, които да бъдат на европейско ниво - ние сме част от НАТО и от ЕС, и трябва да се стремим в тази посока", каза бившият началник на НСО ген. Тодор Коджейков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него и в момента службите не са на президента.

"Всички служби са в изпълнителната власт. Назначават се съвместно с министър-председателя, президентът издава указ. Службите трябва да бъдат избирани от Народното събрание с мандат - 5-7 години. Този мандат трябва да е по-дълъг от 4-годишен мандат на самото Народно събрание. Тогава ние вече ще избягаме от зависимостта", допълни Коджейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че реформата трябва да се започне "отдолу".

"Трябва да има ясна кариерна таблица, трябва хората, когато започнат да служат в определена служба, трябва да знаят какво ги чака в следващите 15 години. Трябва да има предвидимост, всеки един служител до какво ниво може да стига и за какъв период от време. Тогава няма да имаме такива къси пътеки, които юрист или близък до дадена партия, да го сложим най-отгоре. Влиянието на политиката отвън е резултат на това, че досега се назначават директорите по този начин", поясни бившият началник на НСО.

И е категоричен, че нямаме вечни президенти и вечни министър-председатели.

"Ние говорим за институционалност, ние говорим за държавност, ние не говорим за наши и ваши. Държавата има нужда от силни служби. Има нужда от професионалисти, има много големи професионалисти във всички служби. Има хора, които си гледат достатъчно добре работата. Не вярвам и сега службите да са политическа бухалка. Когато някой иска да злоупотреби и си назначи свой човек, за да върши това, което на него му харесва, тогава", добави Тодор Коджейков.

Той подчерта, че контролът зависи от началника на дадената институция.

"Ако говорим за агенти, човек, който е подготвен, той може да мине и излъже полиграфа. А един служител, който е по-чувствителен и не се е сблъсквал с нещата от улицата, може да не го мине. Всички институции трябва да си говорят. Когато не си говорим, не знаем другият какво иска", коментира още бившият шеф на НСО.

Гледайте видео с целия разговор.