Политолог: Влизаме в Шенген, ако докажем, че службите ни не са под руско влияние

Позицията на България по конфликта в Украйна беше крайно нелицеприятна, коментира доц. Момчил Дойчев

25.06.2023 | 15:52 Редактор: Елеонора Танева
Политолог: Влизаме в Шенген, ако докажем, че службите ни не са под руско влияние

Информацията, че вероятно България ще бъде приета в Шенген на два етапа, гостът коментира като каза, че тя вероятно е достоверна. Това мнение изрази политологът и съпредседател на Атлантическия съвет доц. Момчил Дойчев пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му България ще влезе в Шенген само ако няма никакво съмнение, че българските служби са пробити от руско влияние. 

"Ние досега технически действително бяхме изпълнили основните изисквания, за да бъдем членове на Шенгенската зона. Но фактически имаше проблеми с политическата криза. И по време на фактически президентското управление на Радев България, вместо да тръгне напред към решаване на проблемите, свързани с Шенген и Еврозоната, тръгна назад. Позицията на България по конфликта в Украйна беше крайно нелицеприятна", каза Дойчев.

Той подчерта, че Шенген означава споделяне на тайни и отваряне на граничните компютърни системи за службите на съюзническите държави.

"Ако има и най-малкото съмнение, че нашите служби са пробити от руско влияние и въздействие, че има в тях руски агенти, които споделят информация не с когото трябва, това безспорно ще бъде, беше, е и ще бъде предупредителен знак. Сега надеждите са, че това правителство ще бъде трайно, че ще провежда такава евроатлатническа политика, която ще премахне всички съмнения за присъединяването ни към Шенген", коментира политологът.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Хохаха
преди 10 месеца
Този "политолог" не разбра ли, че службите се назначават от Посолството и служат на него, но щом са под ам. командване, това не е проблем за влизането в Шенген, нали? Сигнализирай за неуместен коментар