Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Зад "Наталия" е някой младеж, но в бъдеще ще стане страшно с изкуствения интелект?

Не отговаряйте на обаждания от чужбина, съветва Златогор Минчев

23.06.2023 | 21:01 Редактор: Тодор Петров

"Едва ли е някой от чужбина. Големият въпрос е защо "Наталия" се появи сега. Може би, за да създаде хаос в общественото мнение. Това не единственият чатбот, има много в момента. Може да посъветваме зрителите да не отговарят на обаждания от чужбина. За програмата номерата и адресатите не са от значение", каза експертът по киберсигурност Златогор Минчев в "Денят ON AIR".

Според него е пресилено със случая да бъде занимавана дирекция "Киберпрестъпления" в ГДБОП, защото престъпление няма, а просто ни звънят.

"Пробили са някоя от базите данни и сега някой си прави шеги. Най-вероятно е някой младеж. Едва ли е организирана престъпна група, която цели нещо. Ако ви се обади някой номер от Азия, може минутата да ви струва 3-4 евро. Използвайте чата, който е безплатен. Но трябва да се внимава, защото могат да ви заразят някакъв акаунт", обясни Минчев.

По думите му все още хората управляват, а не машините, но в Европа съществува "пирамида", която казва, че държавното управление трябва да взима решения в контекста на агресивните реклами в социалните мрежи. 

"Следят и нашите действия - къде ходим на почивка, GDPR очевидно не сработи, навсякъде трябва да се съгласяваме. Това е само върхът на сладоледа, има по-плашещи моменти с изкуствения интелект. По-бързите процеси са свързани с кибероръжията, могат да разрушат критичната инфраструктура и компютрите на потребителите. В бъдеще плашещо ще бъде, когато изкуственият интелект стане автономен. Вече се правят експерименти в тази насока. Изкуствен интелект, който е пуснат навън и сам се развива - няма да можем да го регулираме", предупреди Минчев.

Експертът уточни пред Bulgaria ON AIR, че става въпрос за базови регулации, за етични регулации. 

"А кое е етично в бъдещето, това е въпрос. Децата на бъдещето, родени след 2000 г., по друг начин възприемат света. ChatGPT е лош пример как може да си пишем не много ефектно домашните, обаче пък бързо. Политиците го използват, за да покажат, че регулациите не важат за тях", посочи още Минчев.

Гледайте целия разговор във видеото.