Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Има ли опасност държавните дружества да фалират? По-високи заплати за бюджетния сектор

"Абсолютно реалистични са сметките на финансовото министерство на този етап", заяви Борис Петров

22.06.2023 | 20:51 Редактор: Михаела Димитрова

Финансовият министър Асен Василев подчерта, че бюджет с дефицит до три процента няма да доведе до орязване на социалните разходи.

"Абсолютно реалистични са сметките на финансовото министерство на този етап. Преди повече от 2 месеца с вас говорихме за необходимостта от фискална консолидация, каквато не беше предложена от служебното правителство. Оказа се, че вече имаме редовно правителство, което я предложи. Консолидацията е балансирана с мерки по приходите и мерки за затягане на разходите, които са разпределени приблизително едно към едно", коментира икономистът Борис Петров в студиото на "Денят ON AIR".

Според него е реалистично да се изисква от държавните предприятия, особено тези от енергийния сектор, да внесат цялата печалба. "2022 година бе необикновена година. В БЕХ има печалба от 3,3 млрд., която е в полза на държавата, която е 100% акционер в тази компания", обясни икономистът.

По думите на Петров няма опасност от това държавните дружества да фалират, когато говорим за БЕХ. "Ако прегледаме финансовите отчети, за края на първото тримесечие, в неконсолидирания отчет на БЕХ имаме парични средства около 2,7 млрд. лева. Дъщерните дружества там има минимум около още 2 милиарда. На фона на едни задължения за дивидент около 3,3 милиарда, имаме насреща кеш за около 4,6 млрд. Няма опасност да фалират държавните дружества. Финансирането на БЕХ е дългосрочно, това са преувеличени твърдения", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Петров остава оптимист относно темата за втория транш от парите по Плана за възстановяване и устойчивост. "Аз съм оптимист, бюджетът е изчислен на база 3% касов дефицит и 2,5 дефицит на начислена основа, където тези средства са предвидени, ако не ги реализираме, дефицитът ще бъде на начислена основа 3% което е водещ критерий за влизане в Еврозоната", категоричен е той.

Запитан какво мисли по въпроса за това, че тази година няма да се увеличава минималната работна заплата, а това е предвидено за 1 януари 2024, Петров подчерта, че бюджетът се грижи добре за държавните служители. "Имаме промени в минималните заплати в бюджетния сектор, което е важно за хората, които работят там, техните опасения ще бъдат разсеяни, бюджетът се грижи добре за държавните служители, където неувеличените заплати през 2022 година ще бъдат увеличени през 2023 година. Социалната роля и приоритети на бюджета се запазват през 2023 година", допълни той.

На въпрос какво правим със средните пенсии, икономистът заяви, че този проблем се решава с пропорциите на съответните минимални и средни доходи. "Ние вдигаме минималната пенсия, но минималният осигурителен доход не е обвързан с повишенията на заплатите по сектори и също разпределението между средната, високите и ниските заплати. Там е необходимо да се калибрират евентуално социални вноски, което удря в интерес на работодателите", каза Борис Петров.

Гледайте видеото с целия разговор.