fallback

Проф. Томов: Правосъдие в България няма - убиха кметове и съветници

"Голяма част от прокурорите се страхуват от олигарсите", каза бившият вицепремиер и бивш депутат

19.06.2023 | 20:54 Автор: Вяра Димова

Търси се нещо, с което да отложат големите спорни въпроси с ГЕРБ. Търсят нещо, което да отложи във времето това правителство. Подхождат наивно към конституционните промени. Така определи визията на депутатите бившият вицепремиер и бивш депутат проф. Александър Томов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му легитимността на партиите в парламента е ниска. "Кои са тези промени? Ако е това да се махне главният прокурор - те не могат. Това означава, че трябва Велико народно събрание, две решения на КС. Ако се махне контролът върху редовите прокурори - това ще създаде големи рискове от локална корупция или натиск от различни олигарси", обясни проф. Томов.

Според него промените са формални - те ще минат, но остава въпросът дали ще се постигне консенсус по големите въпроси. "Консенсусът между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" по новия състав на ВСС. Ако тук няма няма съгласие, тогава главният въпрос пред нацията не може да се реши", добави гостът.

Пред Bulgaria ON AIR бившият вицепремиер и бивш депутат коментира, че след идването на Сакскобургготски прокуратурата е била превзета - основни нейни елементи.

"Въведете железен режим за ненамеса на политици в работата на съдебната система. Това убива демокрацията. Това трябва да се преследва с тежки наказателни присъди. Трябва да се намери начин за контрол на доходите на тези хора. Голяма част от прокурорите се страхуват от олигарсите. В момента, в който това излезе международно - това е тежко петно върху държавата. Прокуратурата за едни е бухалка, за други - замитане под килима", категоричен е проф. Томов.

Той изтъкна, че у нас е имало над 100 убийства през тези години. "Съветници на президента Първанов бяха застреляни в центъра на София. Елитни представители на бизнеса - застреляни в центъра на София. Съветници, кметове - убити. Това показва, че правосъдие в България няма, няма и демокрация. В момента и в интереса на "Продължаваме промяната - Демократична България", и ГЕРБ е да прережат това нещо. За някои от тях е рисковано", посочи бившият депутат. Той изрази мнение, че личността на Гешев все още не е позната на България достатъчно.

"Има съмнения. Днешното му изявление е мъжкарско. Голяма част от българския народ не искаше той да бъде освобождаван, само защото ще каже истината", настоя проф. Томов.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback