България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Христов: Еврокомисарят трябва да е от ГЕРБ-СДС, ПП опитват да окупират всички позиции

Не бива да оставаме без фигурата "главен прокурор", заяви лидерът на СДС

19.06.2023 | 08:57 Редактор: Михаела Димитрова

"Не мога да кажа директно име за това кой ще е новият еврокомисар, имаме кандидати. Смятаме, че той трябва да бъде предложен от ГЕРБ-СДС. Представителят трябва бъде член на най-голямата Европейска народна партия, защото и там има баланс между представителите на различните политически семейства на европарламента. От тази гледна точка ние сме член на ЕНП и имаме най-много представители, логично е да излъчим това име. Имаме достатъчно подготвени дами", заяви председателят на СДС Румен Христов в студиото на "България сутрин".

Според него посещението на Мария Габриел в Брюксел е важно, тъй като тя е "силна фигура" в Европа и е първият заместник-председател на Европейската народна партия. 

Относно това какъв ресор би поел новият еврокомисар, Христов уточни, не е решено окончателно. "Заговори се за енергетиката, това е мащабен ресор, би бил прагматичен и важен за България, няма да се откажем от него, стига да ни го дадат", каза той.

Христов не би се изненадал, ако от "Продължаваме промяната" водят битка за еврокомисарското място.

"Те се опитват с 36 народни представители да окупират всички властови позиции, не е коректно, но това означава, че над 98% ще носят отговорността. Нямаме си доверие, както и навремето двата блока си нямаха доверие, но същевременно трябва да бъдат свършени важни неща - Шенген, Еврозоната, отношението на България спрямо войната в Украйна. Има големи неща, които ни карат да загърбим тези неразбирателства. Различията са преди всичко с оперативното управление на държавата, ще видим сега по отношение на бюджета дали няма да бъдат регистрирани различия", допълни председателят на СДС.

По думите на Румен Христов Конституцията в голямата си част добра.

"Ние сме в ново състояние, член сме в ЕС и НАТО, видяхме за тези 30 години има напрежение между отделните власти, трябва да търсим начин то да бъде притъпено. Това Велико Народно събрание е полезно, то би могло да премахне института Велико Народно събрание, да опише по-сложна процедура за промяна на Конституцията, но да не изисква свикване на ВНС. Ще търсим тези промени, които да бъдат осъществени от обикновено Народно събрание", обясни той.

Според Христов трябва да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор, както и да бъде приет механизмът за неговия контрол. "Не бива да оставаме без фигурата "главен прокурор", има и опасения, че тогава ще имаме 28 главни прокурорчета, трябва да има административно подчинение и наблюдение от страна на главен прокурор", подчерта той.

"Правителството трябва да работи в две посоки - приемането на редовен бюджет за 2023 г. и да се направи всичко възможно да се защитят доходите на българските граждани", категоричен бе председателят на СДС.

Гледайте видеото с целия разговор.