Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Защо новото мнозинство в НС не се занимава със законите от обществен интерес?

Петър Мутафчиев и Борис Ячев коментираха комисията за имунитетите и казуса с Гешев

14.06.2023 | 20:53 Редактор: Тодор Петров

"Добрата вест е, че след толкова избори, имаме легитимно избрано правителство в българския парламент. Не се вижда каква е перспективата, спойката става при единна програма. Двете партии, които застанаха зад правителството, обявиха няколко краткосрочни задачи. Виждаме непрекъснати противоречия между тях. Дали ще съумеят да станат едно цяло, на този етап имам сериозни съмнения", заяви бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев, коментирайки в "Денят ON AIR" актуалната политическа обстановка.

Лидерът на партия "Консервативна България" Борис Ячев посочи, че властта се е преместила от президентската институция, там където ѝ е място. 

"Новото мнозинство започва със закони, които не са от обществен интерес. Бюджетът остана на заден план, останаха на заден план социални закони, законите за Еврозоната и Плана за възстановяване и устойчивост. Законът за КПКОНПИ не е най-важният. Всяка партия ще си има обществен защитник в КПКОНПИ. Ротацията допада на новото мнозинство като начин на поемане на отговорността, което не е ефикасно. Целта е комисията няколко години напред да не може да работи ефикасно", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Двамата гости коментираха и новосъздадената временна комисия, която ще се занимава с депутатските имунитети. 

"В повечето страни в Европа в парламента няма задължителен имунитет. Той трябва да гарантира единствено да няма политически натиск върху определени народни представители. Опасенията на депутатите, на които е поискан имунитетът от Гешев, беше, че има акт на отмъщение. Сега Гешев вече го няма, предстои да бъде подписан указ. Трябваше да дадат своя имунитет и да защитят достойнството си. Въпрос на лично достойнство е това", подчерта Мутафчиев.

"Не стана ясно какво точно ще работи тази комисия. Ще разглежда доколко състоятелни са исканията на прокуратурата. Ще бъде нещо като втора цедка за работата на прокурорите, оценка на работата им. Членове за тази комисия дадоха партиите, от които има поискани имунитети на депутати - ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС. Нямам спомен парламентарна комисия да е работила в предварително гласуваното време. Искането на имунитетите е възможност да се разкрият обстоятелства за досъдебни производства, за които има широк обществен интерес. Тук се цели публичност", обясни Ячев.

По думите на Мутафчиев главният прокурор Иван Гешев е започнал да си върши работата и нещата са станали неудобни за политическия елит.

"ВСС беше пръв защитник на Гешев, сега изведнъж 3 пъти се отказва от него. Имунитетите са опит Гешев да покаже, че е готов да работи против корупцията, ако остане главен прокурор. Показва, че няма да има недосегаеми. Проблемът не е само в главния прокурор, съдебната система не работи със своя Висш съдебен съвет", смята той. 

"Начинът, по който беше спретната тази екзекуция - отстраняването на главния прокурор, и най-вече изключението, което се направи да бъде освобождаван с 13 гласа, направи Гешев жертва и мъченик в очите на хората", коментира на свой ред Ячев.

Гледайте целия разговор във видеото.