Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ПП-ДБ не се отказва от идеята за кабинет на малцинството, чака подкрепа от ГЕРБ-СДС

Възможно е да променим състава на проектокабинета си, отбеляза доц. Васил Пандов

17.05.2023 | 20:25 Редактор: Петя Кръстева

Защо ПП-ДБ отказа подкрепа на правителството "Габриел"?

Скъсването на оставката на главния прокурор Иван Гешев е продължение на причините, поради които не можем да подкрепим първия мандат. Ангажиментът, който приехме преди изборите е, че няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС. Не мисля, че някой остана изненадан от позицията ни. За Кирил Петков позицията на г-жа Габриел е била открита и дава възможност за разговор за втория мандат. Това заяви депутатът от ПП-ДБ доц. Васил Пандов в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му избирателите на коалицията също нямат желание ПП-ДБ да подкрепи ГЕРБ-СДС по никакъв начин. 

"Независимо от декларациите на личностите, които са на преден план, ние нямаме доверие в съдържанието. На този етап няма промяна в това, че предлагаме правителство на малцинството", отбеляза той.

Доц. Пандов е на мнение, че след представянето на законодателните приоритети и управленска програма е "напълно възможно коалицията ГЕРБ-СДС да промени позицията си и да подкрепи правителство на малцинството".

"Динамиката в политическия живот не изключва промяна в състава на вече предложения проектокабинет. На този етап той остава", каза депутатът.

Според него през последната седмица се наблюдава преплитане на политическия живот и съдебната система. 

"Във времето винаги сме защитавали идеята, че е редно главният прокурор да подаде оставка. Преди във ВСС не смятаха, че има основание за освобождаването на главния прокурор. Позицията им се е обърнала заради силите на задкулисието. Избирането му още в началото е било свързано с определени уговорки и обещания", припомни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Пандов смята, че от ПП-ДБ могат да гарантират, че независим човек ще седне на "стола" на главния прокурор, ако бъде постигната конституционна реформа.

"Изготвили сме проект, чиято първа стъпка е определяне на функциите на главния прокурор, така че той да не може да влияе на независимостта на всеки друг магистрат в системата. Другото ни предложение е реформиране на ВСС чрез разделянето му на две колегии", обобщи гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.