Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Томов: Има натиск от САЩ и Брюксел, държавата може да изпадне в колапс

В съдебната власт има огромен вътрешен конфликт, заяви председателят на "Българска Социалдемокрация - Евролевица"

12.05.2023 | 20:35 Редактор: Вяра Димова

Безподобна криза. И трите власти, които в България са конституционни, са в паралелна криза. В съдебната власт има огромен вътрешен конфликт, който идва отвън. Вероятно смяната на Гешев е неизбежна. Има тежко противоречие във ВСС - прехвърляне на позиции. Тези същите хора преди известно време бяха на площадката пред Съдебната палта и защитаваха Гешев.

Така председателят на партия "Българска социалдемокрация - Евролевица" проф. Александър Томов коментира в ефира на "Денят ON AIR" политическата ситуация в страната. По думите му отвън има голям натиск.

"Има натиск от Брюксел, има натиск от САЩ, от всички наши съюзници. Второто, което обърна всичко, е т.нар. несполучлив опит за атентат. Нещо, което е свързано с нарушения", каза още гостът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Томов заяви, че са разместени пластовете на властта в прокуратурата и съдебната власт.

"Не прокурорите, избрани на случаен принцип, ги определя някой над тях. Имаме голям конфликт в съдебната система. Едновременно с това няма правителство. От трета страна - има парламент, в който има крамоли и не се знае дали се формира мнозинство", коментира още председателят на  "Българска социалдемокрация - Евролевица".

Според него ще има сериозен натиск при първия мандат, но с малък шанс за успех.

"Ако е между първите две сили - ще бъде успешно, ще стане временно правителство. Ако е само хартиената коалиция или първата партия с още някоя от по-малките - няма да се получи нищо. Очакванията, че БСП ще се включи в такова правителство, са нищожно малки. Това означава окончателна гибел за лидера Корнелия Нинова", прогнозира проф. Томов.

Шансът е формулата ГЕРБ плюс партиите ДПС, ИТН, отбеляза още гостът.

"Ако могат да отцепят още група депутати от ДБ - трудно, но може би ще се опитат. Днешните изявления на г-жа Атанасова за това, че първо правителството, а после шефът на правната комисия - това е свързано с успореден натиск", смята икономистът.

Престижът на държавата се руши и потъва до дъното, изтъкна проф. Томов и призова управляващите да направят нормален бюджет, защото след 11 юни държавата може да изпадне колапс.

"Този бюджет е скандален, но трябва да се прави нещо различно. Бюджетът не отговаря на ситуацията, в която се намира страната. Ние предложихме, ден преди края на избирателната кампания, цялостен бюджет - дефицит 3%, преструктуриране на държавните разходи", настоя гостът. 

Гледайте целия разговор във видеото.