Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ПП-ДБ: Може да се стигне до предсрочни избори, ГЕРБ-СДС не са се променили

Коалицията ще подкрепи бюджета на здравната каса

10.05.2023 | 20:32 Редактор: Петя Кръстева

Еврокомисарят Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.

Крайно време е, когато една политическа сила поеме ангажимент и обещае нещо на своите избиратели, веднага след изборите да не се извърта според конюнктурата и да прави безпринципни неща. Поели сме ангажимент, че коалиция и правителство с техния мандат няма как да подкрепим. Преди няколко години хората излязоха на улицата и свалиха ГЕРБ от власт. За това време те не са се променили по никакъв начин. Резултатите от изборите доведоха до това състояние на парламента, още при влизането си в НС се опитахме да преодолеем тази патова ситуация. Това заяви д-р Ивайло Митковски от ПП-ДБ в студиото на "Денят ON AIR". 

Той поясни, че е скептичен към подкрепата на кандидатурата на Мария Габриел от лидера на ЕНП Манфред Вебер. 

"Причината да сме в такава патова ситуация от няколко парламента насам си има едно име - Бойко Борисов. Въртим се в кръг, може да се стигне до предсрочни избори", категоричен бе гостът. 

Според него "отговорните политически сили не искат да има избори не защото се страхуват от тях, а защото трябва да се направи бюджет, но не този на Министерството на финансите". 

"Не мога да си обясня какъв е този инат комисиите да не се структурират нормално - да не им се изберат председатели и зам.-председатели. Това е несериозно и отново е по искане на ГЕРБ-СДС", изтъкна депутатът.

От думите му стана ясно, че ПП-ДБ ще подкрепи бюджета на Здравната каса, защото там са заложени увеличенията на заплатите и ще се облекчи закупуването на медицински изделия от пациентите

Д-р Митковски коментира и темата около Пловдивския панаир.

"Апелативната прокуратура е образувала досъдебно производство срещу кмета на общината Иван Портних, защото не е изпълнил решение на общинския съвет да върне акциите на Панаира на държавата", поясни той пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте видео с целия разговор.