Ще се превърне ли Мария Габриел в "ябълката на раздора" в НС?

ИТН и Гълъб Донев одобриха кандидатурата ѝ, БСП и ДПС са съгласни на срещи

10.05.2023 | 18:37 Редактор: Петя Кръстева

Вече е ясен кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС. Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви - предлага еврокомисаря Мария Габриел за премиер. 

Бойко Борисов подсказа още вчера, че номинацията им ще бъде на лице, което е "красиво, умно и полиглот", както и че "идва от Европа". Служебният министър-председател Гълъб Донев видя в кандидатурата добър и премислен избор.

"Очакванията за съставяне на правителство са особено големи. ГЕРБ-СДС предприеха един по-различен подход", отбеляза той. 

Номинацията обаче предизвика противоречиви реакции при политическите сили в Народното събрание. Най-желаният партньор на ГЕРБ - ПП-ДБ препотвърдиха позицията си - няма да подкрепят първата парламентарна група и номинацията на Мария Габриел не променяла нищо.

"Както сме я подкарали, нищо чудно следващата номинация на ГЕРБ да бъде Херо Мустафа. Забелязваме едно симулиране на желание за съставяне на кабинет", отбеляза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в кулоарите на НС.

А ДПС пък видя в кандидатурата първа крачка към кабинет. От движението изразиха готовност да се отзоват на поканата за разговори за правителство, но не отговориха на въпроса дали ще предложат свои хора за министри. Коментар относно състав на евентуален кабинет не пожела да направи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя обаче не спести критики за начина на водене на преговори на първата политическа сила. 

"Смятаме, че г-н Борисов направи поредната грешка", категорична бе тя.  

"Има такъв народ" харесаха кандидата за премиер и пожелаха разговори по политики. Станислав Балабанов изтъкна, че още е рано да се каже дали най-малката политическа сила ще иска свои министри в кабинета на ГЕРБ. 

Кандидат-премиерът Мария Габриел започва срещи с всички парламентарни групи.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR