Мария Габриел: От Хаджидимово до Париж и обратно в София за премиер

След европейските избори през 2014 г. тя става зам.-председател на Групата на ЕНП

10.05.2023 | 13:34 Редактор: Юлиан Христов

Вече е потвърдено: българският еврокомисар Мария Габриел е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС. Бойко Борисов официално обяви номинацията ѝ от парламентарната трибуна. 

Мария Габриел е родена в Хаджидимово, завършва езиковата гимназия в Кюстендил, продължава образованието си в Института по политически науки в Бордо, Франция, където изучава международни отношения. Член на ГЕРБ от самото начало. През 2009 година става евродепутат, а след това и комисар за цифровата икономика и общество.  

След европейските избори през 2014 г. Габриел става зам.-председател на Групата на ЕНП, а през 2017 г. става комисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.  

“За мен ключовата дума днес е възможности – образованието и иновациите във своето взаимодействие дават възможности за всеки, за гражданите, за регионите, за икономиката за нас като общество, страна, Европа”, казва за работата си Габриел.  

През 2012 г. се омъжва за Франсоа Габриел, който по това време е част от екипа на председателя на групата на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол, който пък им става кум на сватбата. През 2015 г. се ражда синът им Жан-Едуард. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)