Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гечев, БСП: В ГЕРБ тупкат топката, бягат от отговорност

БСП не е очаквала несериозното отношение на партията на Борисов, коментира депутатът

08.05.2023 | 20:38 Редактор: Вяра Димова

Има ли формула за стабилна власт? 

"Първото, което трябва да се направи, е това, което препоръчахме от БСП. Най-важно е този кабинет какво ще прави, да видим и кои са приоритетите пред България, които ще гарантират спокойствие за българските семейства. Второ - какво правим със съдебната система? - Искаме да чуем от ГЕРБ. Делението, което се наслагва - между експертен и политически кабинет, за Европа и не само за нея, противоречи на здравия разум", каза депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му партиите са длъжни да осигурят управлението на страната и затова са се явили пред хората. 

"Партиите, които тупкат топката, в случая колегите от ГЕРБ, и бавят техния вариант за правителство, винаги са търсили вариант за бягане от отговорности. БСП не бяга от отговорност. По важни са приоритетите, а след това формирането на съответните екипи", коментира Гечев пред Bulgaria ON AIR.

БСП разполага с кадрови потенциал във всички сектори, изтъкна гостът и допълни, че могат да предложат и варианти с участие на представители на партията.

"Държим да се реализират националните приоритети. Ще зависи какво съгласие ще бъде постигнато от другите политически сили, тъй като в момента БСП има 23-ма депутати и ясно разбираме, че няма как да диктуваме всички условия. Няма да участваме в управление, което не защитава националните интереси на българите", обясни депутатът от БСП.

Той коментира и срещата с ГЕРБ. "Разменихме мнения по състоянието на бюджета и мерките, които трябва да бъдат взети, но те не бяха подготвени за тази среща. Вместо тяхната програма, те ни изпратиха програмата на партията на "Продължаваме промяната", допълни той.

Гечев сподели, че БСП не е очаквала такова "несериозно отношение от страна на ГЕРБ-СДС".

"Трябва да се избере правителство, което ще може да реализира целите. Предварително заявяване на срокове от 3 месеца или 6 месеца няма да звучи добре за хората, които ще се наемат с реализацията на програмата. По никакъв начин няма да подкрепяме правителство на ГЕРБ при различни виждания", изрази позиция депутатът. 

По думите му вътрешно-партийното допитване ще бъде направено до дни.

"Никъде не е казано, че основната цел на България трябва да бъде бюджетен дефицит 3%. Трябва да има финансова стабилност", заключи Гечев.

Гледайте целия разговор във видеото.