Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Петър Витанов: В ръководството на БСП има хора, склонни да се коалират с ГЕРБ

Борисов няма истинско намерение да управлява с коалиционни партньори БСП и ДПС, смята евродепутатът

05.05.2023 | 20:11 Редактор: Вяра Димова

Смутни времена, какво ѝ е нужно на България?

"Партиите не са петимни да си сътрудничат една с друга. Правят се тънки политически сметки, свързани с представянето на местните избори, които дават спокойствие и жизненост на всяка една политическа партия за период от 4 години. Не могат да пренебрегнат евентуалната щета от коалиране преди местните избори. Всичко това са разговори без практически смисъл", заяви евродепутатът от БСП Петър Витанов в студиото на "Денят ON AIR".

Той изтъкна важността от местните избори, като коментира и решението на членовете на Националния свет на БСП.

"Малко са тези, които ще са склонни за някаква форма на политическо сътрудничество с ГЕРБ. 12 години сме водили разгорещени политически дебати. Партийното допитване - не мога да се доверя на достоверността му, защото би обслужило тезата и желанието на тясното ръководство на партията. Решенията трябва да се вземат от лидерството", на мнение е Витанов.

Според него всеки опит БСП да бъде въвлечена от петата си позиция в дясно управление би довело до политически крах на партията.

"Здравият разум ни казва, че нямаме място в подобна управленска конфигурация. Твърде малки сме, за да можем да участваме в нещо подобно", каза евродепутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR.

По думите му Нинова би се съгласила срещу участие във властта. "Има хора в ръководството на БСП, които биха били склонни да се коалират с ГЕРБ. Това би било пагубно за БСП. Борисов няма истинско намерение да управлява с коалиционни партньори БСП и ДПС, защото това би имало пагубен ефект върху неговата партия на местните избори", посочи гостът.

"Липсата на редовно правителство, което може да поема дългосрочни ангажименти, въздейства негативно и има тежки социално-икономически, и политически последици за страната", категоричен е Винатов. Той коментира и предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Вероятно, заради ситуацията в Украйна, която в известна степен разбалансира намеренията за декарбонизация, заради липсата на газ, високите цени на енергийни ресурси, забави процеса и го видоизмени. По отношение на общите цели = не се прави така, няма кой да ни го одобри. Предоговарянето може да е скъпо. Ако ние не приведем в изпълнение и не материализираме мерките, които сме договаряли, парите няма кой да ни ги даде. Поне около законите, свързани с ангажиментите, поне по Плана за възстановяване и устойчивост, може да се намери консенсус. Трудно виждам възможности за консенсус и съвместно управление", заяви евродепутатът от БСП.

Като смущаващо гостът определи случващото се около атентата срещу Гешев.

"Очертават се две хипотези - реален атентат срещу личността на главния прокурор и опит за инсценировка. Която и да е от двете хипотези - това е тежък удар срещу държавността. Отзвукът ще бъде негативен. С инциденти като понеделнишкия, се отдалечаваме все повече от европейската интеграция", допълни Витанов.  

"Левият път е свързан със справедливостта и преодоляване на неравенството", заключи той.

Гледайте целия разговор във видеото.