Министър Христов: Не политизирайте ПВУ, редовното правителство пое ангажимент

Обвинявате служебния кабинет за решение, което не е взето от него, заяви служебният енергиен министър в парламента

05.05.2023 | 17:42 Редактор: Вяра Димова
Министър Христов: Не политизирайте ПВУ, редовното правителство пое ангажимент

Служебното правителство работи в абсолютен синхрон. Ролята на министерството на енергетиката е да изработи техническата част и обосновката на промените по ПВУ.

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов от парламентарната трибуна.

"В момента, в който информирахме ЕК, че не желаем да изпълним 40% намаление на въглеродните емисии, отговорът бе, че ако се откажем от поетите ангажименти, то ще отпаднат плащания, така че ако се откажем от тази цел - ще загубим 17-18 млрд. лв.", каза още Христов, цитиран от БГНЕС.

"Ние говорим за предоговаряне, този план е подписан на 1 август. Народните представители, които са тук, бяха и в НС тогава, но не видях никакви искания към тях. Ние в момента предоговаряме, това е 100 пъти по-сложно от договарянето", каза допълни той, след което обясни, че ЕК е казала, че имаме още две опции: втората е частично изпълнение на договора, частично плащане, а третата - реформиране на целите.

"Вие политизирате въпроса и сега обвинявате служебния кабинет за решение, което е взето по време на редовно правителство. Аз от 10 месеца чакам правителство", подчерта още Христов. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR