БСП нападна Пеканов заради ПВУ: Закриването на ТЕЦ-овете ще е фатално

"Вторият транш от Плана не е сигурен", опасяват се от левицата

05.05.2023 | 18:11 Редактор: Петя Кръстева
БСП нападна Пеканов заради ПВУ: Закриването на ТЕЦ-овете ще е фатално

"Планът за възстановяване и устойчивост е важен инструмент, който се забави изключително много в годините - още от последното правителство на ГЕРБ той не беше подготвен, следват поредица от служебни кабинети. Изготви се в кабинета на Петков, но с доста сериозни забележки, които бяха реализирани и почти единодушно гласувани за промени в частта "Енергетика", заяви народният представител от БСП Борислав Гуцанов по време на изслушването на вицепремиера Атанас Пеканов.

От парламентарната трибуна социалистът припомни причината за взетото решение за предоговаряне на Плана: "Българският план предвижда намаляване на замърсяванията от производство на енергия с 40 на 100 до 2026 г. Това е на практика от 2019 г., което означава, е закритите мощности ще бъдат дори над 60% от българските мощности на ТЕЦ-овете", коментира той и допълни, че това е фатално реално закриване на енергетиката в тази ѝ част. 

"За нас от БСП това е недопустимо да се случи. Това са 4% от БВП на държавата - равносилно е на закриването на 3-и и 4-и блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още той.

Борислав Гуцанов отбеляза още, че за БСП развитието на енергетиката е ключов въпрос от икономиката - и ТЕЦ-овете, и атомните централи.  

"България вече е получила първия транш, но вторият все още изобщо не е сигурен. Това е заради редица законодателни промени, които служебният кабинет бави, може би и поради лобистки интереси", поясни депутатът.

От парламентарната трибуна зам.-председателят на парламентарната група на БСП за България Георги Свиленски призова председателя да не допуска "да се позволява да се унижават българските граждани, българските народни представители, представителите на синдикатите и всички, които са дошли да слушат за едно, а той да се опитва да се прави на интересен по други поводи”, заяви той.

"Повече от 60 години въглищната енергетика и комплексът "Марица-изток" са гарант за енергийната и националната ни сигурност, в който над 100 хиляди души си изкарват хляба. За хората от региона бъдещето му не е безразлично", не пропусна да отбележи и Георги Гьоков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR