Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Керемедчиев: Чарлз III няма да се поколебае да си изцапа ръцете, ще наруши 900-годишна традиция

"Кралят ще бъде натоварен със задачата да изкара страната от икономическата криза", заяви бившият външен зам.-министър

05.05.2023 | 21:00 Редактор: Вяра Димова

Как ще се промени монархията след коронацията на Чарлз III? 

"Промяната се вижда още със самата подготовка на коронацията. Ако направим паралел с коронацията на кралица Елизабет - ще видим, че коронацията на крал Чарлз е много по-малка и по-различна. За коронацията на Елизабет са присъствали над 8000 гости, сега около 2000. Сегашният крал Чарлз ще наруши 900-годишна традиция - да не бъдат канени други кралски особи на коронацията на британския крал. Това показва, че той се отваря към останалите кралски фамилии", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му крал Чарлз е поканил голяма палитра от религиозни лидери, с което показва, че иска да бъде по-отворен към вероизповеданията.

"Всичко това свързвам със ситуацията, в която се намира Великобритания в момента. След Brexit тя е в изключително тежка ситуация и търси нови партньори. Крал Чарлз ще бъде натоварен със задачата да изкара страната от безпрецедентната икономическа криза", допълни гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Великобритания се нуждае от всички възможни механизми, за да постигне нови споразумения", изтъкна Керемедчиев.

"Загубите са огромни. Обществото е стресирано. Великобритания в момента е в тежка криза. Чарлз трябва да води икономическа война. Виждаме по-голяма ангажираност на краля в тези тежки времена да помогне на кабинета. Неговата майка стана кралица на 23 години, а той на 74. Той има много по-голям опит с администрацията. Ще влезе с летящ старт", смята бившият зам.-министър на външните работи.

Според него Чарлз ще се опита да върне малко от изтъркания си имидж и определи посещението му в Германия като интересно, както и неговото изказване пред Бундестага.

"2/3 от изказването беше на немски език. Той ще има доста по-близки отношения с останалите монархически държави, като Нидерландия, Белгия, Швеция. Чарлз няма да се поколебае да си изцапа ръцете", коментира Керемедчиев.

Той отбеляза, че монархията ще стане много по-отворена, по-модерна след коронацията.

"Той ще бъде крал на народа. Що се касае до покани - такива са изпратени до всички ръководители на държави, които са в списъка, с които Великобритания има отношения. Може би трябваше президентът Радев да бъде там", допълни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.