Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бюджетен дефицит под 10% изглежда невъзможен, трябва да се върне 20% ДДС

Рецептата за излизане от финансовата криза дават Васил Караиванов и Преслав Райков

01.05.2023 | 20:52 Редактор: Елеонора Танева

Няма разбирателство по бюджета, който спешно трябва да бъде приет. 

Политиката е тотално объркана, предизвестено объркана. Служебното правителство опитва да вкара политиката с 3% дефицит, хубава инициатива, със зле планирани инструменти, някои бяха резонни, други - тотално нелогични. Служебното правителство върна топката в депутатите. Видяхме, че не се разбраха тристранката, синдикатите, които винаги искат повече. Финансов хаос. Така коментира ситуацията финансистът Преслав Райков в студиото на "Денят ON AIR". 

Като огромна неясното той посочи и това, че никой не знае кой ще управлява с бюджета, който евентуално бъде приет. 

"Жалко е, че никой не говори как да повишим приходите - и в предизборната кампания, нито как да докараме повече пари, за да има повече за разпределяне. За капиталовите разходи - започва една счетоводно финансова еквилибристика откъде кое как да прехвърлим как да го представим пред ЕК", добави финансистът.

Прогнозата на Преслав Райков е за бюджетен дефицит през септември не по-малък от 10%. Според него "така както за някои бомби се търси разследване", така трябва и за парите, за които не излизат сметките.

Колегата му Васил Караиванов заяви пред Bulgaria ON AIR, че ситуацията е сложна и не вижда много варианти за съкращаване на капиталовите разходи.

"Няма правителство, което да излезе с конкретна програма  какво да се инвестира дългосрочно. Има трансфери към общини, ок орязваме ги, орязваме социалните разходи... и то няма откъде да се реже. Има вариант за 3-6 месеца отлагане на увеличение на пенсиите, но това не е огромно спестяване4, каза финансистът.

Той даде рецепта за повече доходи: връщане на ДДС от нивата преди пандемията от Ковид-19.

"Бизнесът винаги казва, че ще фалира. Моята рецепта - да се върнат нивата на ДДС и акцизи от преди пандемията, за компенсации - данък дивидент да стане нула. Ние трябва да променим тренда. Трябва да изтърпим болка, въпросът е дали да бъде по-малка сега или по-тежка за 2-3 години напред", предлага Васил Караиванов. 

Финансистът Райков също е на мнение, че държавата е закъсняла с връщането на 20% ДДС.

Гледайте целия разговор във видеото.