Математиката на излиза: Ще избираме ли между увеличението на пенсиите с 12% и Еврозоната?

Според Иван Нейков и Милен Велчев Ковид мерките в подкрепа на бизнеса трябва да бъдат прекратени

29.04.2023 | 13:35 Редактор: Петя Кръстева

Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма собствен капацитет да направи изцяло нов бюджет. Това коментира пред Bulgaria ON AIR бившият социален министър Иван Нейков. Според него в Бюджет 2023 трябва да се орежат част от разходите и да се търсят нови приходи. А според бившия министър на финансите Милен Велчев е крайно време да върне 20% ДДС на всички стоки и услуги.

По закон най-късно до 10 юни трябва да имаме нов бюджет, никоя партия обаче няма собствен капацитет да го направи.

"Министерството на финансите постъпи като умна жена и каза "ето ви бюджет с над 6% дефицит, а сега да видя колко отгоре ще поискате". Сега никой не смее да поиска", изтъкна Нейков. 

 Според него е много важно парламентът да реши какво иска и какви са целите, които трябва да бъдат постигнати. 

"Ако възприемем този дефицит, забравяме поне за петилетка за Еврозоната. Ако искаме Еврозоната - отказваме се от този дефицит и го свеждаме до сакралните 3%", категоричен бе бившият социален министър.  По думите му вината за големия дефицит не трябва да се търси в увеличението на пенсиите. 

Бившият финансов министър Милен Велчев обаче припомни, че пенсиите вече бяха увеличени с т. нар. "пандемични добавки". 

"През тази година е редно да се помисли дали не е по-уместно пенсиите да се увеличат само с размера на инфлацията, а не по швейцарското правило", предложи той. 

И двамата бивши министри са на мнение, че временните мерки, които бяха въведени в помощ на бизнеса по време на Ковид пандемията трябва да бъдат спрени.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.


1
2 rate up comment rate down comment 0
сащ = сатана
преди 10 месеца
Еврозоната е тема за банкерите и за богаташите! За българското общество - еврозоната е скок във водата на човек, който не може да плува и няма спасителен пояс! Еврозоната трябва да бъде забранена със закон в България и да се наказва всеки американски представител в България със затвор! Който иска джендерство и/или еврозона - да напуска завинаги България! Сигнализирай за неуместен коментар