Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Нейков: Президентът започна да "дърпа ушите" за бюджета, ако искаме Еврозона - отказ от дефицита

"Парламентът трябва да реши какво иска", каза бившият социален министър

28.04.2023 | 21:08 Редактор: Михаела Димитрова

Какво ще правят партиите с бюджета на служебния кабинет? 

"Никоя политическа партия от тези, които са в парламента, няма собствен капацитет да направи изцяло нов бюджет. Такъв капацитет има само Министерството на финансите. От тази гледна точка никак не беше глупаво предложението на Асен Василев да бъде върнат бюджетът, защото той си дава сметка, че не може да бъде направен в парламента нов бюджет", каза бившият социален министър Иван Нейков в "Денят ON AIR".

По думите му до 10 юни трябва да имаме нов бюджет, тъй като това е крайният момент на Бюджет 2022 по закон.

"Целта, която служебният кабинет преследваше, е да "издърпа черджето" изпод краката на партиите в парламента. За да си спестят упреци, министърът на финансите постъпи като умна жена, каза: "Ето ви бюджет с над 6% дефицит, а да ви видя колко отгоре ще поискате". Сега никой не смее да поиска", коментира Нейков.

"Дори президентът започна да "дърпа ушите", защо се сърдите за този бюджет, той е резултат от решенията, които вземахте в предишния парламент? Въобще не е прав президентът в това отношение, защото как излизаш на избори и им казваш: "Изберете ме и аз ще ви отрежа социалните помощи"? Мислейки за бюджета, всеки един от депутати си прави сметката, ако отидем пак на избори, тогава какво ще обясняваме?, попита бившият социален министър.

Според Иван Нейков е много важно парламентът да реши какво иска. "Ако възприемем този дефицит, който сега се предлага, значи забравяме за една петилетка Еврозоната. Ако искаме Еврозоната, значи отказваме се от този дефицит и намираме начин да го сведем до сакралните 3%", категоричен е той.

"Дефицитът от голяма степен зависи от БВП, ако икономиката върви добре, ако туризмът върви добре, това ще означава, че с увеличаването на БВП можем при същите пари, които водят до 6% дефицит, могат да доведат до по-малък дефицит", каза Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Според него големият дефицит не е в пенсиите. "Трябва да се отделят средства, за бъде направена система, в която да се осигурява подкрепа и средства от бюджета само на истински нуждаещите се. В продължение на години давахме наред на всички. Това е първата стъпка, която трябва да бъде направена. Не да бъдат променяни правилата на социално осигурителната система. Това означава, че трябва да седнем и да направим система на всеки един български граждански какво той е получил от обществото от бюджета", смята Нейков.

"Отговорността на парламента да избере целта. Трябва да мислим за хората, от които очакваме да развиват икономиката, да произвеждат, прехвърляме в момента огромната тежест върху работещите. В един момент може да се окаже, че по-добре се справят с трудностите пенсионерите, отколкото работещите бедни", категоричен е бившият социален министър. 

"Направихме страшно много грешки по отношение на бизнеса, започнахме да помагаме на един сектор, на друг сектор,  щом тези мерки са временни, те бяха въведени според някакво събитие. Няма я Ковид пандемията, значи временните мерки се спират, трябва да се орежат разходите, да се търсят приходи, а връщане на данъците в размерите преди пандемията и има реална възможност да видим бюджет 3 % дефицит", каза още Нейков.

Гледайте видеото с целия разговор.