Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бивш зам.-министър: "Мариците" са пред затваряне, прокарват се интереси за фотоволтаични паркове

"Най-големият приоритет, който трябва да бъде изведен, е демографският срив", каза Пламен Данаилов

28.04.2023 | 20:38 Редактор: Искра Ангелова

В няколко сайта се появи списък на проектокабинет на ПП-ДБ. В него фигурират имената на бившия премиер Кирил Петков, бившия финансов министър Асен Василев, бившия външнополитически съветник в кабинета "Петков" Весела Чернева. А като евентуална номинация за премиер се сочи академик Николай Денков. 

"За нас тези имена са неприемливи, не може да подкрепим финансов министър - този, който ни е довел до това състояние, което сме в момента. Представеният проектобюджет от правителството отразява сметката на всички грешни решения, взети от 44-ото, 46-ото и 48-ото НС. Това е просто една аритметична сметка как ще изглежда, ако продължаваме с тези решения и този начин на работа, докъде ще се доведем - до тежка финансова задлъжнялост. И оттам до криза", каза бившият зам.-енергиен министър Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че ако имената от проектокабинета се затвърдят, от ИТН няма да ги подкрепят.

"Г-жа Весела Чернева беше скритият външен министър в кабинета "Петков", който диктуваше и се опитваше да диктува външната политика чрез премиера Петков. Г-жа Генчовска беше външен министър и е споделяла, че е усещала натиска през съветника тогава на премиера Петков - Весела Чернева, и опитите за вмешателство във външната политика", допълни Пламен Данаилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него все пак е добре в България да има редовно правителство, което има ясен политически ангажимент, за да се решават проблемите.

"Бюджетът е основният документ, който трябва да представи Министерският съвет. Това е единственият закон, който се внася само от МС, всички други могат да ползват т.нар "бърза писта" през депутати. Той представя начините, вижданията и политиките, които ще се провеждат следващите години от редовно правителство. Заради това е важно да имаме редовно правителство", подчерта бившият зам.-енергиен министър.

Той поясни, че до момента няма предложение партията на Слави Трифонов да участва в редовен кабинет.

"Това, което се случва в момента в парламента, изглежда странно и сюрреалистично. Дебатът там се профанизира. Начинът, по който се случва политическият процес в България, се е изчерпал. По-скоро трябва да вървим към промяна на политическия процес, но докато се стигне до това, е добре да има редовно правителство. Най-големият приоритет, който трябва да бъде изведен като основен за всички политически партии, е демографският срив, който се случва у нас. Ние оставаме без хора", категоричен е Данаилов.

Той припомни, че миналата година българите са намалели със 100 000 човека.

"Ако запазим тази тенденция - само до края на този век България ще изчезне. Това никой не го говори. Трябва да има ясни приоритети, които да бъдат поставени в дългосрочна перспектива", добави Пламен Данаилов.

Попитан дали вървим към затваряне на "Мариците" той отговори така: "Да, трябва ясно да се каже на тези хора, които работят там, каква е перспективата и какво ще се случи в следващите 5-10-15 години с тях. В момента те стоят изнервени и не знаят какво ще се случи. Опитват се да се прокарат интереси за застрояване на фотоволтаични паркове и други такива. Не виждам кога ще се случи ремонтът на ПАВЕЦ "Чаира".

Гледайте видео с целия разговор.


1
4 rate up comment rate down comment 1
Итн
преди 1 година
Вие,като част от хартиената коалиция,нито един път не критикувахте ДПС....съюзихте се с тиквата и като папагали повтаряте опорки,че 6 месечното управление на Петков е виновно за всичко, а не 12 г. Дерибейство на Тиквата.Как да ви вярва човек. Сигнализирай за неуместен коментар