Топката е в ръцете на депутатите. Донев: Не прехвърляме отговорността"

"НС ще реши как да намали бюджетния дефицит", уточни служебният премиер НС

28.04.2023 | 19:14 Редактор: Вяра Димова

На извънредно заседание правителството одобри проекта на Закон за държавния бюджет, който предвижда дефицит от над 12 милиарда лева, или 6,4% от Брутния вътрешен продукт. План-сметката ще бъде внесена за гласуване в Народното събрание. Служебният премиер Гълъб Донев остави на депутатите да намерят начин да намалят дефицита до 3%.

"Как да се намали бюджетният дефицит от 6,4 на 3% е задача, на която ще търси решение Народното събрание. Тук не става дума за прехвърляне на отговорността. След като нашите идеи за приходни мерки не бяха възприети, отговорно и разумно е да представим на народните представители бюджет, разработен по действащото законодателство", заяви Донев.

Според Маастрихтските критерии - бюджетният дефицит на държавата не бива да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт, за да може страната ни да приеме еврото. Служебният премиер препоръча на депутатите да не печелят време с казуса около приемането на държавния бюджет.  

"Превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще загубят и гражданите, и бизнесът. Оттук насетне действията спрямо финансовия план на държавата за 2023 година ще говорят за истинските намерения", допълни той.

Във вътрешен доклад на Министерството на финансите, публикуван по-рано този месец, беше посочено, че ако не бъде гласуван нов бюджет, държавата може да изпадне във финансов колапс.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)