Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Проф. Юлия Добрева: Бюджетен дефицит от 3% е много трудно постижим

Няма как да подобрим състоянието на едни, без да влошим състоянието на други, смята зам.-ректорът на ВУЗФ

28.04.2023 | 17:54 Редактор: Калина Донкова

Ситуацията с бюджета не е непреодолима. Това коментира заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и директор на направление "Икономика" във VUZF Lab проф. Юлия Добрева в ефира на предаването "Директно".

"От икономическа гледна точка всеки един бюджет би могъл да бъде адекватен. Всичко, което се предлага в последните дни е възможно, с увеличаване на корпоративния данък, с увеличаване на ДДС, но в разумните граници, тоест, да не надхвърля 20%, които така или иначе приложими за всички сектори", обоснава се тя.

По думите ѝ подходът с намаляването на ДДС, който видяхме в последната година, е грешен. 

"Грешен е и подходът да бъдем твърде експанзивни по отношение на разходите. Разходите винаги трябва да бъдат много консервативно заложени в бюджета", поясни още проф. Добрева пред Bulgaria ON AIR. 

Тя е категорична обаче, че бюджетен дефицит от 3% е много трудно постижим.

"Чисто математически, може да бъде съставен и структуриран този бюджет по този начин, но това ще има определена цена. Няма как да подобрим състоянието на едни, без да влошим състоянието на други. Тоест, ако това е цената, която бизнесът ще трябва да заплати, с увеличените данъци или, ако се спрат определени субсидии и ползи, които те имаха, това ще рефлектира върху инвестиционната активност, може би някои бизнеси ще бъдат затворени", смята тя.

Проф. Юлия Добрева коментира и провелата се преди дни межунадорна конференция на ВУЗФ "Икономика на бъдещето".

"Живеем в много сложно време, много предизвикателства има пред нас, но същевременно изводите от конференцията бяха доста оптимистични. Конференцията беше организирана в три панела - "Бизнес", "Икономика" и "Социално развитие", тоест трите основни стълба на устойчивото развитие. И във всеки един от тези панели разглеждахме предизвикателствата и как ние вече сме предприели необходимите мерки. Всяка държава е създала своята огранизация и стратегия за развитие, така че да се внедри изкуствения интелект, да се направи плавният преход към дигитализацията, финансовите институции също трябва да минат през трансформация", разказа още тя.

Вижте целия разговор във видеото.