Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Задават се стачки, ако ще затварят "Мариците", чертаят парцели и търсят купувачи

Схемата е тези, които купят земята, да дадат техни пари да я рекултивират и парите от ПВУ да се появят, коментира Владимир Топалов

26.04.2023 | 21:10 Редактор: Елеонора Танева

Пред колапс ли е енергийната ни система в този политически хаос?

"Притеснени сме, че държавата нищо не прави, да предоговори тези 40% спрямо 2019 г за топлоелектрическите централи. Нямаме никакво решение, по което да видим докъде са стигнали нещата в предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост", заяви председателят на Федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа" Владимир Топалов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той уточни, че разговори с представители на Министерството на енергетиката има, но не и резултати.

"Не сме загубени в превода, а в мързела си, в начина, по който не знаем как да подходим и какво да се направи", коментира гостът.

Синдикалистът заподозря разминаване между твърденията на българските власти и Брюксел по отношение на рекултивацията на минната дейност.

"Казва се, че Брюксел твърди, че не може ние да я извършим. Затова щяло да се даде на частна фирма, която да го възложи пак на нас. Става въпрос за дени пари, които някой да открадне", каза Топалов. 

Очакванията му са скоро "Мини Марица-изток" да бъдат разпродадени или направо подарени. 

"Те в момента са направени парцелите, разнасят се карти и се търсят хора, дори и да бъде подарена земята, но притежавайки я, да бъде рекултивирана. Всичко така е парцелирано, че се засягат терени, по които в момента се работи", заяви гостът пред Bulgaria ON AIR.

Като алтернатива на тези 40% той посочи спирането на "Мариците", "ако разпродадат земята, както се правят парцелите в момента". 

"Понеже парите по Плана ги няма, схемата е тези, които купят земята, да дадат техни пари да я рекултивират и парите да се появят", предположи председателят на Федерацията на миньорите към КТ "Подкрепа".

Той не вярва на думите, че "Мариците" няма да бъдат затваряни, очаква конкретни действия в тази насока. 

"Цената ще се увеличи, ще се наложи да работим в сложна ситуация с висока цена на електроенергията. Ние поддържаме целите Балкани, изнасяме въглища за Сърбия, Северна Македония, Гърция", предположи събеседникът.

И предупреди за стачна готовност - не само на заетите в сектора, но и на обществото, което няма да иска да плаща по-скъп ток.

Гледайте целия разговор във видеото.