Росен Христов от Брюксел: България не се е отказала от предоговаряне на ПВУ

Срещнахме твърдо становище, че няма да е лесно да предоговорим плана, заяви министърът на енергетиката

28.03.2023 | 20:13 Редактор: Михаела Димитрова
Росен Христов от Брюксел: България не се е отказала от предоговаряне на ПВУ

България не се отказва от предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с Европейската комисия, заяви министърът на енергетиката Росен Христов след заседанието на енергийните министри в Брюксел. Той обаче призна, че процесът протича трудно и предстои нова среща след 3 седмици. 

Министър Христов заяви, че позицията на Комисията се дължи на поетите ангажименти от предишното правителство. "Както беше очаквано, срещнахме твърдо становище, че няма да е лесно да предоговорим плана - най важната причина е категоричността, с която предишното редовно правителство е подписало документа, без да направи необходимите анализи и да приеме ангажименти, които са изпълними", обясни той.

"Ангажиментът за 40% намаляване на емисиите от въглищните електроцентрали - изброеният списък от 14-15 обекта. Това е главното, което трябва да предоговорим, тъй като, както анализите показаха, за нас това е неизпълнимо. Тоест, ако го изпълним, трябва да затворим мощности, ако ги затворим - имаме несигурност в електроснабдяването и пропуснати печалби. Така че, за да компенсираме това, ние трябва да покажем алтернативи, тоест преминаване по-ускорено към възобновяеми източници на енергия, някакъв план за декарбонизация на най-старите въглищни електроцентрали, което също е в наш интерес", каза още Росен Христов.

"Не могат да ни накарат да изпълним нещо, което застрашава интересите на страната, но най-простата логика е: Ако вие искате да се откажете, друго не ни остава, освен ние също да се откажем. Тоест няма да финансират проектите, което нито те, нито ние искаме. Знам, че ние можем да представим това, което те искат, знам, че ще е изключително трудно, тъй като има голямо изоставане - програмният период е до 2026 г., вече са минали доста месеци и години, останалите държави са много по-напред. Тоест ние в момента трябва да убедим Еврокомисията, че имаме програми и те се стартирали. И заслужаваме по такъв интензивен начин да ни дадат възможност да наваксаме", обясни още Христов, цитиран от БНР.

Той добави, че през следващите 3 седмици предстоят преговори със синдикати, местни общности.

"Тоест всички конкретни проекти да се подпишат в рамките на споразумения, меморандуми, неща, които да имат тежест пред ЕК", коментира енергийният министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)