Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

"На ръба на политическата фантастика": Какви са шансовете за правителство?

Нидал Алгафари и Таня Джоева направиха своите прогнози за това ще има ли предсрочни избори

25.04.2023 | 21:05 Редактор: Юлиан Христов

"За първи път виждаме в една зала, на една маса, не просто популярни и известни лица, но и лидерите на една маса. Ако трябва да откроим новина, това е, че диалогът между тези две коалиции започна, това е безспорно", коментира журналистът Таня Джоева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя смята, че правителство с втория мандат е "на ръба на политическата фантастика". 

"Абсурдно е да мине такова правителство. Тогава се проваля и третият мандат и отиваме на нови избори", обясни Джоева. Според нея Бойко Борисов е в правото си, когато днес поиска от "Продължаваме промяната - Демократична България" да му предоставят имена на министри. 

Журналистът изрази тезата, че по-реалистичният вариант е да се състави правителство от експерти, но какъв ще бъде хоризонтът на такова правителство, не се ангажира да посочи. Тя допълни, че Борисов е "хвърлил топката" в полето на опонентите си, като е казал, че ще подкрепи правителство на малцинството с втория мандат. 

"Мечтата на ПП-ДБ беше Борисов да бъде принуден да направи правителство с БСП, ДПС и ИТН и това вече е нереалистично", заяви журналистът. Според Джоева вариантът за правителство на ГЕРБ с БСП и ДПС може да бъде зачеркнат. Тя е на мнение, че реалистичен вариант е за експертно правителство на малцинството с първия мандат. 

"Борисов непрекъснато повтаря, че трябва да бъдат направени нестандартни ходове. Ако никой не иска предсрочни избори през август или заедно с местните избори през есента... Това е кошмар за всички политически сили в момента", изтъкна Джоева. 

Тя обясни, че правителство на малцинството може да мине с "падащ кворум". "Натискът за съставяне на редовно правителство е голям и той идва отвътре", допълни журналистът. 

По думите ѝ ПП-ДБ губят от развитието на събитията до този момент, защото са нарушили много свои "заклинания". "Това твърдо говорене просто приключи. От тези знаци на съглашателство, макар че не са ярки, те губят. Така че местните избори не можем да считаме, че е сигурно, там където те имат повече шансове - не ми се струва гарантирана победата им в София, в Русе...", посочи още Джоева. 

ГЕРБ опитаха да изградят една основа, а от другата страна има упорство, каза пред Bulgaria ON AIR политическият PR Нидал Алгафари.

"ПП и ДБ поискаха празен чек, да си направят правителство и ГЕРБ да го гласува", коментира той. Гостът смята за абсурдна идеята ГЕРБ да подкрепи кабинет с премиер Кирил Петков, финансов министър Асен Василев и вътрешен министър Бойко Рашков.

"Как ще изглежда това в очите на Бойко Борисов и как би обяснил на кучето си вкъщи?", попита Алгафари.

Според него идеята за правителство на малцинството е абсурдна. Той е на мнение, че рецептата за стабилно правителство минава през това двете страни да си подадат ръка, но все пак допусна, че правителство ще има вероятно с третия мандат. 

"Ако ще се отива към някакво правителство, може да се отива през третия мандат. Но тогава ПП и ДБ трябва да обяснят защо тласкат, включително ГЕРБ, към правителство с БСП, които трябва да направят отстъпка за евроатлантизма, за войната в Украйна", каза Алгафари. Според него, ако "Продължаваме промяната" "подбутват" ГЕРБ за коалиционно правителство с останалите партии в парламента, сред които е и "Възраждане", означава, че работят в полза на Русия. 

Алгафари смята, че правителство на малцинството би имало шанс единствено, ако се гласува тайно, а правителство с втория мандат няма никакъв шанс. 

По думите му няма как да се гласува кабинет с парламентарна хватка като падащо мнозинство. Това означава да се заговори за нови коалиции и това как "Възраждане" или БСП са подкрепили кабинет на Борисов. "Абсурдно е, това е начин да се самоубият политически. Всякакви други варианти са екзотика", категоричен е Алгафари. 

Той е на мнение, че с действията си "Продължаваме промяната" са реабилитирали Борисов. "Той показва, че той е този, който води разговорите и ако има избори, ще ги спечели отново", подчерта Алгафари.

Гледайте целия разговор във видеото.