Борисов очерта програма "минимум" - бюджет, приети закони и нови избори

"Да не останете с впечатление, че не сме опоненти и противници", каза лидерът на ГЕРБ за ПП-ДБ

25.04.2023 | 17:34 Редактор: Юлиан Христов

Програма "минимум" е да имаме бюджет и приети закони и чак тогава да отиваме на избори и да се почваме отначало. Програма "максимум" е с разум да се направи едно добро политическо, експертно, управление. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Според него на лидерската среща с "Продължаваме промяната - Демократична България" по-рано през деня е имало конструктивен разговор, въпреки че те са били основните им опоненти на изборите. 

"Опоненти дори е мека дума, но образно казано - яростна кампания, която се водеше и от тяхна, и от наша страна. Когато се види законодателната програма, когато се види начина, по който говорят за бюджета - съвсем различно от други години - оставаш с впечатлението, че сме дори една и съща партия", коментира лидерът на ГЕРБ. 

Борисов смята, че предложенията, направени от Асен Василев по време на срещата - за управленска програма с обсъждане на основните сектори като здравеопазване, образование и енергетика, са правилни. 

"Има и неща, които сме поели като обещания към нашите избиратели - мисля в следващите дни както по законодателната рамка има група, по бюджета също, предстои да се започне работа по програма за управление в следващите години. Това още повече ще даде сигурност, че може да се намери едно нормално управление - дали за кратко, дали на ротационен принцип", каза още Борисов.

По думите му приоритетно ще бъдат разгледани важните закони, бюджетът и накрая - управленска програма. 

"В най-лошия случай, ако отидем на избори, ще имаме добър и непопулистки бюджет. И ако отидем на избори, ще сме наясно, че каквито и да са резултатите, няма да са по-различно с от по 2-3%, и няма значение кой ще е първи или втори за стабилно правителство", допълни Бойко Борисов, според когото партията му води "много добронамерена политика, за да се излезе от кризата".

"Да не останете с впечатление, че не сме опоненти и противници - просто аз им благодарих, че приеха срещата, защото се води разговор по теми, които в следващата седмица-две трябва да бъдат решени. Гърция днес получи още 10 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост, а ние вече втора година продължаваме да нямаме нищо освен авансите, които вече са похарчени. В изказването на Асен Василев видях и повече смиреност относно капиталовите разходи, които могат да бъдат намалени - в това ще срещне подкрепа", каза още лидерът на ГЕРБ.