Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Сандов: Държавата не е на автопилот, България има нужда от редовно правителство

Трябва да минем през местните избори, за да имаме различно разпределение на властта, заяви бившият министър на околната среда и водите

24.04.2023 | 20:31 Редактор: Вяра Димова

Все по-трудно изглежда това да има кабинет. Ние сме в началото на конституционната процедура, а днес президентът обяви, че ще даде по-дълъг срок. Очаквам утрешната среща да бъде единствено за законодателната програма на това НС. Това заяви бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов в студиото на "Денят ON AIR". По думите му това е тест дали би могло да има правителство. 

"Дори да седнат колегите ми от "Продължаваме промяната - Демократична България" с ГЕРБ да говорят нещо, свързано с коалиционно споразумение - то би останало на хартия. Предходното НС не свърши това, което беше обещало", посочи Сандов.

България има нужда от редовно правителство, изтъкна той пред Bulgaria ON AIR, "но ако е на всяка цена, не само ще е негативно за партиите, които го направят, но и за страната".

"Ще доведе до допълнително обезверяване. Хората, които са готови да изразят своето мнение, не биха имали проблем да отидат още веднъж. Докато не минат местните избори, няма да има по-голяма яснота на възможностите", смята бившият министър на околната среда и водите.

По думите му сметките на партиите могат по-лесно да бъдат удовлетворени от сметките на хората.

"Държавата не е на автопилот. Ако имаме нестабилна коалиция - няма да може да има реформи. Ако гледаме хоризонта, който ще се очертае - то разговорите за правителство могат да усложнят процеса по приемане на ключово важни закони", коментира гостът.

Според него няма формула за стабилно правителство в рамките на това НС.

"Единственият вариант, който е силно компромисен, е такова правителство да протече само в рамките на популизма и наместването на тяснопартийни интереси, би било хартиената коалиция с подкрепата на ИТН. Моето очакване е фокусът да е върху законодателния процес и там да се отличи има ли някакъв вариант за правителство на малцинството", посочи Сандов.

Ако има честен вот, хората ще видят поведението на политиците в НС и кой е най-отговорен, отбеляза гостът.

"България трябва да мине през местните избори, за да има различно разпределение на властта", каза още бившият министър на околната среда и водите.

Гледайте целия разговор във видеото.


3
0 rate up comment rate down comment 0
Дончо
преди 1 година
Нали ви видяхме вас като министър, г-н Сандов, айде сега не давайте мнение много, много, ясно е, че хал хабер си нямате. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Красимир
преди 1 година
Айде и този некадърник, тръгна ПР да си прави на гърба на дереджето в което се намираме. Скрий се, мишок Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 1 година
Този трябваше да е потънал в дън земя! Сигнализирай за неуместен коментар