Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Къде са компромисите на ГЕРБ? Няма шанс с първия мандат извън подкрепата на ПП-ДБ

Темата коментираха Любомир Аламанов и Теодор Славев

20.04.2023 | 21:02 Редактор: Вяра Димова

Отговорността за мнозинството във всеки един парламент е на спечелилия изборите. Очакваме с нетърпение кабинет, който ще продължи ГЕРБ и дали ще събере подкрепа. Това заяви eкспертът по публични комуникации  Любомир Аламанов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не трябва да се обръща внимание само на една партия, която казва, че няма да даде подкрепа.

Шанс с първия мандат извън подкрепата на "Продължаваме промяната" няма, категоричен е политологът Теодор Славев.

"Това директно би означавало коалицията "Магнитски". Повишава се рискът от протести. Борисов в момента иска да играе нова роля. Ние имаме няколко срока. Шизофренично изглежда в момента, в който се говори, че има конституционно мнозинство, да не може да се състави правителство", коментира Славев пред Bulgaria ON AIR.

"Продължаваме промяната" ще бъде в риск да предложат кабинет, който ще бъде подкрепен от ГЕРБ, посочи политологът.

"Във всяко време може да бъде свален от ГЕРБ в името на законодателната програма. Част от проблема на правната култура в България е, че ние разсъждаваме до момента на приемането на закона. Ние сме в конституционна криза", смята Славеев.

Вариантът правителство с първи мандат, подкрепен от "Продължаваме промяната - Демократична България", означава "изпиране" на всичко до момента, а това е проблем, отбеляза ПР-експертът.

"С втори мандат всичко ще бъде хвърлено върху "Продължаваме промяната - Демократична България", ще минат местните избори и ще стане погром", прогнозира Аламанов.

Нивото на компромиси трябва да бъде съобразено със ситуацията, заяви още той. "Искам да чуя един компромис, който ще направят. Чуваме само фразата "готови сме да направим компромис". Не чухме едно предложение. "Продължаваме промяната - Демократична България" направиха компромис - гласуваха председател на ГЕРБ", допълни Аламанов.

Славев вижда нови избори и театралничене. "Единствената промяна в предходните издания на парламента е, че са по-обрани в изказа. Губим време. Борисов засега направи компромиси. Те имат 100% съвпадение по основни ключови законопроекти", посочи политологът.

Гледайте целия разговор във видеото.