Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Акад. Григоров: Българите сме добри хора, но разбиха ценностната ни система

30 години се прави всичко възможно българинът да не вярва и да не гласува, смята председателят на БЧК

14.04.2023 | 19:56 Редактор: Юлиан Христов

"В ценностната система на българина, независимо, че не живее добре, че има сериозни проблеми, е останало нещо, което сме наследили от нашите баби, от нашите дядовци - а то е, да бъдем добри, да бъдем усърдни, да подаваме ръка в нужда. Когато има бедствие, някаква голяма катастрофа, като това, което стана в Турция, българският народ забравя всичките противоречия, с които се сблъсква. Той се обединява и помага. Фактът, че ние за нула време събрахме над 4 млн. лева, дадени от българина, който не живее особено комфортно, от българския бизнес, от медиите, говори, че ние сме добри хора", каза председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че доброволчеството е част от ценностната система на хората. "Фактът, че България беше първата държава, която изпрати доброволци в Турция - това показва, че сме една силна нация, която трябва да коригира малко нещата, за да бъде още по-силна", посочи Григоров.

По думите му, нацията може да бъде обединена, когато начело на управлението има способни политици. "Дано този път отново открием пътя и да тръгнем по него. Защото имаме деца, имаме внуци и те трябва да живеят в тази страна", коментира Григоров, според когото от десетилетия държавата не върви по пътя, начертан от предците ни.

"Но аз вярвам, че тези оазиси на доброто в крайна сметка ще успеят да се обединят и ние ще тръгнем по пътя, за който говорим", допълни председателят на БЧК пред Bulgaria ON AIR.

Според Григоров промяната може да дойде, когато българите започнат да гласуват.

"Ако българският народ излезе и гласува, тогава аз вярвам, че действително ще се намери ключът към един нов път за развитието на България", обясни акад. Григоров, според когото в последните 30 години "се прави всичко възможно българинът да не вярва и да не гласува". Разбита е и ценностната система на българите, смята той.

"В момента се наблюдава една много неприятна тенденция на срив на духовността, напред излиза материалното. И оттук вече идват всички последствия от материалното, което води човека, а не духовното, не любовта, не приятелството, не вярата", допълни Христо Григоров.

Гледайте целия разговор във видеото.