Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Енергиен експерт: Покрай грандиозните проекти - много хора с удоволствие грабят милиони

Спирането на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да спре електрозахранването, заяви проф. Георги Касчиев

13.04.2023 | 21:07 Редактор: Вяра Димова

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради пропуск на топлоносител.

"Няма как какво да ни притеснява. Няма да има проблеми с електрозахранването на страната. Поради топлото време и спадналия наполовина износ от страната, потреблението на страната нощем е между 3-4 000 мегавата. Във вечерния пик между 4-5000 мегавата, което може да се осъществи и без единия блок на АЕЦ "Козлодуй", каза енергийният експерт проф. Георги Касчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че има отново регистриран пропуск на топлоносител. "Няма опасност да останем без един от двата работещи блока", увери експертът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Касчиев коментира частите от Русия и колко зависими сме.

"Много зависими сме. Трудно ми е да си представя, че всичко може да се замени. Беше подписан и договор за доставка на гориво на 26 март. Въпросът е, че с "Франатом" се забави подписването на договора, поради необходимостта да се изговорят всички условия. Той е подписан вече, ще започне доставка на гориво. Идеята за четири нови ядрени мощности е визията на сегашното правителство. Това е странно. Това, което трябва да се приеме, е Стратегия за устойчиво енергийно развитие, което включва не само електроенергийния сектор, но и сектор газ, въглища, нефт. Тя трябва да бъде приета от парламента", допълни експертът.

Не би трябвало парламентът да приема решения, с които да се намесва в работата на Изпълнителната власт, отбеляза гостът.

"Парламентът не трябва да конкурира Изпълнителната власт. Имаме необосновано решение на парламента. Това е функция на правителството. Вече сключен договор "Уестингхаус", независимо, че тези два реактора трябва да влязат към 2045 г. - какво правим 22 години преди тази дата?", попита гостът.

Проф. Касчиев сподели мнението, че решението ще бъде отменено. "Ще загубим парите. Покрай "Белене" са вложени около 3,5 млрд. Покрай грандиозните проекти много хора с удоволствие грабят милиони", посочи енергийният експерт. 

Гледайте целия разговор във видеото.