Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Доц. Спас Ташев: Северна Македония няма желание да стане член на ЕС

"Властите са наясно, че с тези си действия, възпрепятстват евроинтеграцията", каза той

17.03.2023 | 20:53 Редактор: Михаела Димитрова

Пак нападение над български клуб в Скопие. Защо РСМ пречи на българите да се сдружават? 

"Днес слушах доста коментари по българските медии и ми направи впечатление, че и друг път бе поставен въпросът имало ли е нападение върху държавния български културен център, тъй като другите нападения, за които знае нашата общественост, са за частни сдружения на граждани в Северна Македония. В Скопие става на въпрос за държавен културен институт, който е част от Министерството на културата на България", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека към БАН в студиото на "Денят ON AR".

"Някъде в годините е прекъсната приемствеността между институциите. Не стана ясно дали е имало други нападения над този културен център. Аз съм първият директор на българския информационен център на България в Скопие, аз съм неговият създател и директор, нападение е имало", категоричен е гостът.

Той сподели пред Bulgaria ON AIR, че веднъж е имало разбита витрината на културния център и влизано с взлом в помещенията, както и че е бил пускан неговият компютър: "От тази гледна точка - имам дори снимка от съседна сграда как ме следят, били са рязани гумите на служебния ми автомобил."

"Нивото на държавните служители там е много ниско, очевидно българските дипломати сме врaждебни за тях,  поради което се стига до такива инциденти. РСМ няма желание да стане член на ЕС, поради което имаме разминаване между думи и дела. Властите са наясно, че с тези си действия възпрепятстват евроинтеграцията", каза още той.

"За съжаление, самите албанци не са единни, част от албанската демократична общност е напълно наясно с нещата. Ако някъде в РСМ има изказвания на общественици, това са албански интелектуалци, които отчитат факта, че миналото на тези хора е българско. Албанците нямат дума за етнически македонец. Все още няма понятие в албанския език за македонска църква", заяви още гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.