Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Сандов: Ако служебното правителство стартира проекта за "Струма" от 2017, няма да получим европейско финансиране

"Винаги България се опитва да заобиколи европейските закони по въпроса", коментира бившият министър

17.03.2023 | 20:31 Редактор: Михаела Димитрова

Еколози алармират за прикрито строителство на "Струма" през Кресненското дефиле.

"Не разполагам с документ, но знам, че от няколко месеца служебното правителство се опитва да заобиколи европейските норми, включително българското законодателство, опитвайки се да спаси една процедура, която е изтекла", коментира бившият министър на околната среда и водите на България Борислав Сандов в "Денят ON AIR".

"Проектът е на ГЕРБ от 2017 година. Едното от трасетата трябва да преминава през дефилето, а другото да се качи по склоновете на Пирин. То изтече през октомври миналата година, защото давността му е 5 години от влизането му в сила. Служебното правителство казва, че като има съдебна процедура и е завършила през май 2018 година, едва ли не сега май месец изтичат тези 5 години", допълни Сандов.

По думи на Сандов в момента няма пари за отсечката, тъй като те са били отклонени. "Има една част от проекта, която е свързана с обезопасяването на трасето. По време на нашето правителство направихме така, че извадихме най-същественото - поставянето на колчетата", каза гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според него в момента се готвят строителни дейности. "Надявам се служебното правителство да се вслуша в това, което казва ЕК. Ако стартира този проект, по начина по който е, с изпълнителя, предвиден от правителството на ГЕРБ, то със сигурност няма да получим европейско финансиране по въпроса", категоричен е Сандов.

"2004 трябваше да пускаме магистрала "Струма", това не се случи, защото винаги България се опитва да заобиколи европейските закони по въпроса", подчерта бившият министър.

На въпрос дали ще връщаме пари, Сандов отговори, че на практика може да се случи: "Ако ние решим да не се съобразим, става въпрос за много милиони,  готови сме да хвърляме европейските средства в канала и да вадим от държавния бюджет за финансиране на отсечка, която е извън европейските правила."

Гледайте целия разговор във видеото. 

3
0 rate up comment rate down comment 0
ГЕРБ баби
преди 2 месеца
2
0 rate up comment rate down comment 1
Ася
преди 2 месеца
Крайно време е Сандов да спре да ръси лъжи. Опитва се всеячески да опропасти проекта Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
гост
преди 2 месеца
големият разбирач сандов бе Сигнализирай за неуместен коментар