Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Борислав Сандов: Европрокуратурата е установила някакъв вид двойно счетоводство

Свързаните с нарушенията в ТЕЦ-овете са знаели предварително, каза бившият екоминистър

06.03.2023 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

В предаването "Опорни хора" гостува бившият екоминистър Борислав Сандов.

По повод проверките на Европрокуратурата в ТЕЦ-овете у нас, той коментира:

"Само в една държава, в която прокуратурата е зависима, могат хората в тази държава да смятат, че навсякъде другаде е така. Аз съм сигурен, че Европейската прокуратура не се води от политически причини в действията си и по никакъв начин не мога да разбера защо някой прави такива внушения. Европейската прокуратура работи по сигнали и в защита интересите на европейския данъкоплатец – било то чрез средствата, които по различните европейски програми се дават на държавите членки, или други фактори, които могат да ощетят европейския бюджет. В случая става въпрос за потенциална голяма измама с емисиите и по този начин се заплаща за квоти за емисии", заяви Борислав Сандов.

"Има доста голямо разминаване, което отличава определен брой предприятия в България от останалите в България и от сходни такива в други страни членки. Важно е да уточним, че в тези предприятия попада и "Брикел", и "Марица 3" в Димитровград, и ТЕЦ-ове, които по мое време бяха затворени. Тези предприятия по някакъв начин се свързват в публичното пространство и разследващи журналисти имат доста обосновано предположение, че всички те се свързват с Ковачки", каза още Сандов.

"Официално той е консултант, но аз не мога да повярвам, че безизвестни възрастни хора, които номинално се водят собственици, по някакъв начин реално упражняват този бизнес. За всички е ясно, че зад тези хора има един или няколко човека, които на практика упражняват контрол и управляват тези дружества, и изсмукват средствата от тях. Конкретно за това, което европейската прокуратура направи в България, аз очаквам да има сериозни резултати и те ще имат последствия вероятно дори върху начина, по който България се опитва да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост", допълва Сандов.

"Не можеш да се откажеш от декарбонизацията, което е един от ключовите елементи и на Плана за възстановяване, и на останалите европейски политики, било то фискални, било то всякакви политики. Ето например 37% от Плана за възстановяване и устойчивост във всички държави членки трябва да бъдат мерки, свързани с климата. По същия начин всички европейски финансови програми трябва да бъдат мерки, свързани с климата. Това е най-голямото предизвикателство пред света и е нормално фокусът да бъде там и като политики, и като финанси, и като начин за промяна, за развитие в следващите години. И какво се случва? Европейската прокуратура е установила и подозира, че това се дължи на някакъв вид двойно счетоводство", категоричен е бившият екоминистър.

Според него "хора, които са свързани с тези нарушения, ако бъдат установени такива, са знаели предварително".

Целия разговор гледайте във видеото.


2
1 rate up comment rate down comment 0
Asen
преди 1 година
Абе тоя кво на всяка манджа мерудия се прави, значи ейййй, досадник. Видяхме го, нали беше министър, пълен провал. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
МИА
преди 1 година
Какво го каните Сандов изобщо, развалена стока е Сигнализирай за неуместен коментар